Green Home: Crna Gora ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ali su oni nedovoljno iskorišćeni

"Prema energetskom bilansu za ovu godinu, proizvodnja struje biće prema strukturi: 51,2 odsto iz hidroelektrana, 38,55 odsto iz termoelektrane, 9,11 odsto iz vjetroelektrana i 1,14 odsto iz solarnih elektrana. I pored velikog potencijala za proizvodnju električne energije iz Sunca, koji se mjeri brojem sunčanih sati od preko 2000 sati godišnje za veći dio teritorije, a više od 2500 sati za primorje, učešče proizvodnje električne energije iz solarnih panela sa samo 1,14 odsto je izuzetno malo"

6238 pregleda 1 komentar(a)
Sa panela, Foto: NVO Green Home
Sa panela, Foto: NVO Green Home

U organizaciji NVO Green Home, danas je održana panel diskusija na temu mogućnosti i prepreke kod upotrebe energije sunca, vjetra i korišćenje toplotnih pumpi za građane u Crnoj Gori, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Na panelu je prezentovano istraživanje NVO Green Home u kojem je zaključeno da Crna Gora ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ali da su ovi potencijali nedovoljno iskorišćeni.

"Prema energetskom bilansu za ovu godinu, proizvodnja struje biće prema strukturi: 51,2 odsto iz hidroelektrana, 38,55 odsto iz termoelektrane, 9,11 odsto iz vjetroelektrana i 1,14 odsto iz solarnih elektrana. I pored velikog potencijala za proizvodnju električne energije iz Sunca, koji se mjeri brojem sunčanih sati od preko 2000 sati godišnje za veći dio teritorije, a više od 2500 sati za primorje, učešče proizvodnje električne energije iz solarnih panela sa samo 1,14 odsto je izuzetno malo", navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da se prepreke u jednostavnom korišćenju ovih izvora energije ogledaju u još uvijek visokim cijenama ugradnje, ali i nedovoljnom informisanošću građana koliko su ustvari dugoročno posmatrano ove investicije isplative.

"Na panelu je Dr Tomi Medved, rukovodilac Laboratorije za energetsku strategiju Fakulteta za elektrotehniku Univerziteta u Ljubljani, prezentovao zelenu transformaciju na slučaju Slovenije i dobre primjere iz prakse u ovoj zemlji, te ukazao na probleme na koje je nailazila Slovenija a koje Crna Gora ne bi trebala da ponovi", piše u saopštenju.

"O trenutnoj iskorišćenosti potencijala za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije govorili su i Aleksa Ćulafić, predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija, Ranko Vukmirović, sekretar odbora za energetiku i rudarstvo Privredne komore Crne Gore, kao i Željko Pekić, ispred Elektroprivrede Crne Gore", dodaje se.

Iz ove NVO su poručili da je zajednički zaključak da Crna Gora ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ali i brojne prepreke u korišćenju istih, te da je potrebno uložiti ozbiljne napore u obezbjeđivanju uslova za razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za građane.

"Potrebno je definisati strateški i planski okvir za ovu oblast, koji je sastavni dio Nacionalnog energetskog i klimatskog plana na čijem se radu nije značajno odmaklo, ali i na stvaranju povoljnijih uslova za građane da investiraju u ovakve projekte. Tehnička i tehnološka riješenja postoje i svakodnevno se usavršavaju, ali u Crnoj Gori nedostaje primjena", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: