Dvorišta obrazovno-vaspitnih ustanova bogatija za 70 sadnica

Nastavak realizacije projekta „Čini dobro, zasadi drvo“

2054 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fondacija Čini dobro
Foto: Fondacija Čini dobro

Fondacija "Čini dobro" je, povodom 20. septembra - Dana ekološke države, saopštila da nastavlja sa realizacijom projekta „Čini dobro, zasadi drvo“.

Kazali su da će, zahvaljujući tom projektu, dvorišta 14 obrazovno-vaspitnih ustanova iz: Podgorice, Cetinja, Nikšića, Danilovgrada, Tuzi, Berana, kao i dvorište beranskog Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju, biti bogatija za 70 sadnica paulovnije. Sadnice su proizvedene u plasteniku Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” u Podgorici.

"Doniranjem ovih sadnica, Fondacija želi motivisati i podržati obrazovno-vaspitne ustanove u stvaranju zelenih oaze u svojim dvorištima, pružajući priliku djeci i đacima da se direktno uključe u proces očuvanja prirode, steknu ekološka znanja i navike koje će uticati na očuvanje životne sredine", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da je značaj drveća za planetu i čovječanstvo višestruk, a da paulonija, poznata i kao "drvo života", donosi brojne ekološke koristi.

"Osim što je atraktivna i dekorativna vrsta, izuzetno je otporna na sušu, brzo raste i pozitivno utiče na kvalitet vazduha, apsorbujući visoke količine uglje-dioksida iz vazduha. Sve ovo je čini idealnom biljkom za sadnju u dvorištima obrazovno-vaspitnih ustanova i ustanova socijalne i dječije zaštite. Zato nas posebno raduje što su sve sadnice proizveli đaci i nastavnici/e Srednje stručne škole 'Spasoje Raspopović', čime su doprinijeli poboljšanju zelena infrastruktura", dodaju u saopštenju.

Podsjećaju da je Fondacija “Čini dobro”, povodom 22. aprila - Dana planete zemlje, pokrenula projekat “Čini dobro, zasadi drvo”, te da je u prvoj fazi projekta u 18 ustanova iz Podgorice, Danilovgrada, Zete, Tuzi, Bara, Kotora i Herceg Novog zasađeno 90 sadnica melije, skadarskog hrasta i čempresa.

"Fondacija 'Čini dobro' će nastaviti sa realizacijom ovog projekta s ciljem stvaranja zdravijeg i ekološki osvješćenijeg okruženja za sve građane Crne Gore. Naša posvećenost činjenju dobra je temelj na kojem gradimo bolju i zeleniju budućnost", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: