Slavine suve jer u Pljevljima nema vode

Povremene restrikcije za korisnike koji se vodosnabdijevaju iz bazena na Bogiševcu

7421 pregleda 5 komentar(a)
Dio pljevaljskog naselja Guke, Foto: Goran Malidžan
Dio pljevaljskog naselja Guke, Foto: Goran Malidžan

Vodovod u Pljevljima uveo je povremene restrikcije korisnicima koji se vodosnabdijevaju iz bazena na Bogiševcu.

Bez vode korisnici će biti osam sati tokom noći u periodu od 22 sata do šest časova ujutru.

Iz Vodovoda su saopštili da je ova mjera bila nužna zbog loše hidrometeorološke situacije i slabih dotoka vode sa izvorišta Jugoštica, jednog od tri vodovoda iz kojih se grad snabdijeva vodom.

Iz postrojenja Bogiševac dominantno se snabdijevaju građani pljevaljskog naselja Guke.

“Restriktivne mjere će se primjenjivati u noćnom režimu povremeno, zavisno od dnevne potrošnje, i to u periodu od 22 sata do 6 časova”, saopštili su iz Vodovoda.

Vodovod Jugoštica dug je 7,5 kilometara od Pljevalja, a izvor ove rječice prvi je koji je kaptiran za potrebe vodosnabdijevanja u Pljevljima, još 1886. godine. Paralelni cjevovod do rezervoara Bogiševac je položen 1981. god

Voda izvora Jugoštica gravitaciono dotiče do rezervoara Bogiševac koji je sagrađen 1980. godine i obezbjeđuje vodosnabdijevanje više zone grada.

Nedavno su iz Vodovoda apelovali na potrošače naselja Dolovi I, II, III i IV, kao i na potrošače iz ulica Save Kovačevića i Peđe Leovca, i prigradskih naselja Židovići, Deveta, Krejino vrelo, Dajevića Han, da racionalno koriste vodu za piće, bez zalivanja bašti, vrtova, voćnjaka i slično, a sve u cilju uštede potrebnih količina vode.

Iz Vodovoda su obavjestili korisnike da će kontrolne ekipe Vodovoda Pljevlja u narednom periodu obilaziti pomenuta naselja u cilju preventivnog upozoravanja građana, i eventualnog kažnjavanja u skladu sa zakonskim propisima.

Obaviješteni su i potrošači koji se snabdijevaju vodom sa postrojenja “Pliješ” i izvorišta “Breznica”, a naročito potrošače priključene na sirovu vodu koja dolazi na postrojenje Pliješ iz Odžaka, da je situacija sa potrošnjom vode u maksimalnim granicama, a da su dotoci izuzetno smanjeni.

“Trenutno neće biti restriktivnih mjera u ovim zonama, ali se mole svi potrošači da potrošnju vode svedu u razumnu mjeru bez zalivanja, kako bi se restriktivne mjere izbjegle u budućem periodu”, saopšteno je iz Vodovoda.

Bonus video: