Mojkovac: Mijenjaju budžet, renoviraju trg

Nacrtom o rebalansu budžeta prihodi i rashodi mojkovačke opštine biće uvećani za oko milion eura

4574 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrtom odluke o rebalansu budžeta prihodi i rashodi mojkovačke Opštine za ovu godinu uvećani su za oko milion eura.

Kako je “Vijestima” kazala sekretarka za finansije Rajka Tomović, izmjene i dopune odluke o budžetu su urađene zbog novca koji je dobijen u okviru programa pomoći manje razvijenim lokalnim samoupravama sa sjevera za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva.

Vlada je, podsjetila je Tomović, početkom maja, zaključkom zadužila Upravu za kapitalne projekte da sa 10 opština sa sjevera Crne Gore zaključi ugovore o namjenskoj potrošnji tih sredstava. Pored Mojkovca, tu vrstu pomoći dobili su Kolašin, Šavnik, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Plav i Petnjica.

Prema riječima Tomović, novac će u Mojkovcu biti iskorišten za rekonstrukciju gradskog trga.

Izmjenama i dopunama odluke o budžetu, ukupni prihodi mojkovačke opštine, ove godine, biće 4,96 milion eura. Najviše novca, nešto više od 2,5 milona eura dobiće od donacija i transfera, a od poreza će prihodovati 1,75 milona eura.

Prvobitno planirani prohod od naknada, koji je bio projektovan na nešto više od 300.000 eura, rebalansom je gotovo dupliran, dok su umanjeni planirani prihodi od prodaje imovine sa 40.000 na 15.000 eura.

Prema nacrtu rebalansa, tekući izdaci Opštine ove godine iznosiće 3,37 milona eura, dok je kapitalni budžet, računajući oko 1,7 milona. Za bruto zarade i doprinose zaposlenh u opštinskoj administraciji, kako je planirano, biće potrošeno skoro 1,2 milona eura.

Nacrt odluke je na javnoj raspravi do 26. septembra, dok će centralna javna rasprava biti održana 22. septembra. Nakon toga, o rebalansu će odlučivati i odbornici Skupštine opštine (SO) Mojkovac.

Bonus video: