KC: Zahtjevne operacije iz vaskularne hirurgije podrazumijevaju timski rad, nijedan doktor nije odbio radni zadatak

Iz Kliničkog centra odgovorili na medijske napise da su pojedini ljekari odbili da učestvuju u složenom operacionom zahvatu Operacija trbušne aorte nakon koje je preminuo pacijent, Fatiću bila prva tog tipa u ovoj godini, tvrde iz KC-a

30597 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Objasnili i procedure čuvanja patoanatomskog otpada: Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Objasnili i procedure čuvanja patoanatomskog otpada: Klinički centar, Foto: Luka Zeković

Najsloženije procedure iz oblasti vaskularne hirurgije u Kliničkom centru (KC) rade timovi ljekara i drugog medicinskog osoblja, među kojima su i opšti hirurzi, anesteziolozi, anestetičari, a nijedan ljekar iz Centra za vaskularnu hirurgiju nije odbio radni zadatak, jer bi prema zakonu morali da budu sankcionisani.

To su, objašnjavajući procedure, kazali iz KC, a povodom navoda da je vaskularni hirurg N. F. protiv kojeg su formirani predmeti po prijavama za nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom i protivpravno uzimanje organa i djelova tijela, jedini radio najsjoženije procedure iz te oblasti, koje su njegove kolege odbijale.

Iz KC su istakli da je u Centru za vaskularnu hirurgiju zaposleno sedam hirurga i tri specijalizanta i da godišnje urade od 800 do 1.000 operacija. U polikliničkom dijelu, tvrde u ovoj ustanovi, tokom 12 mjeseci urade između 3.500 i 4.500 pacijenata.

Fatiću ovo bila prva operacija trbušne aorte u 2023.

“Sve procedure u oblasti vaskularne hirurgije su izuzetno složene, a među najsloženijim su različiti oblici aneurizmi abdominalne aorte i operacije karotidnih arterija, rješavanje svih mogućih vaskularnih komplikacija drugih destinacija KC, a posebno operacije na torakalnoj aorti sa transpozicijom krvnih sudova na vratu što spada u najteže i najveće procedure, a koje radimo simultano sa intrerventnim radiolozima i najiskusnijim anesteziolozima ove kuće”, piše u odgovoru KC.

Jedna od najtežih procedura u vaskularnoj hirurgiji je aneurizma abdominalne aorte sa komplikacijama - rupture, tvrde iz KC.

Kazali su da je u protekle dvije godine urađeno 186 takvih operacija. Prema podacima KC, dostavljenim “Vijestima”, načelnik Centra za vaksularnu hirurgiju dr Perica Maraš u posljednje dvije godine uradio je 113 takvih operacija, dr Davor Musić 57, dr Milosav Cmiljanić 11, a dr Nikola Fatić pet.

Iz KC su precizirali da je od početka godine Fatić uradio samo jednu takvu operaciju, a zbog čijeg ishoda je porodica pokojnog pacijenta i podnijela krivičnu prijavu za nesavjesno liječenje:

“Od ovih pet operacija, tokom ove kalendarske godine dr Nikola Fatić uradio je samo jednu ovu proceduru koja je i povod Vašeg obraćanja. Takođe napominjemo da nikada niti jedan doktor vaskularne hirurgije i hirurgije uopšte nije odbio niti jedan radni zadatak, jer to nije zakonski dozvoljeno, a prije svega nije ni svojstveno hirurgu kao ljekaru humanisti”, istakli su iz KC.

Patoanatomski otpad zahtijeva posebne uslove zbrinjavanja

Upitani kakva je procedura u vezi sa odlaganjem i čuvanjem hirurški odstranjenih djelova krvnih sudova i organa, te na koji način se shodno propisanim pravilima skladišti i uništava patoanatomski otpad, iz KC su se pozvali na Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

“Prema članu 167 zakona o zdravstvenoj zaštiti, sa djelovima ljudskog tijela koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni, postupa se na način koji propisuje Ministarstvo, uz saglasnost nadležnog organa opštine. Za svaki hirurški odstranjeni dio ljudskog tijela obavezno se vrši patomorfološka i histološka obrada”, navodi se u odgovoru. Pojasnili su da je patoanatomski otpad medicinski otpad koji uključuje djelove tijela, amputate, tkiva i organe odstranjene tokom hirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, fetuse, placente i drugi anatomski otpad koji zahtijeva posebne uslove zbrinjavanja.

“Dakle, radi se o ljudskim organima i djelovima tijela koji se kasnije skladište u posebnom prostoru na niskim temperaturama do konačnog odlaganja, odnosno, sahranjivanja u grobnici u vlasništvu Kliničkog centra”, istakli su iz ove ustanove.

Iz KC su poručili da je vaskularna hirurgija jedna od najvažnijih karika sistema te ustanove, bez kog se ne može zamisliti svakodnevni rad niti te, niti ijedne druge razvijene bolnice, kao i da medicinsko osoblje Centra u toj ustanovi pored maksimalne opterećenosti uspijeva da pruži uslugu na najvišem mogućem nivou.

“Centar za vaskularnu hirurgiju KCCG stoji na raspologanju 24 časa dnevno i svim zdravstvenim centrima u Crnoj Gori, a koji treba našu podršku. Jedan od najvećih uloga vaskularnog hirurga jeste u zbrinjavanju teških povreda krvnih sudova zadobijenih i u različitim traumama, a kojih nažalost nije malo, a u ovu vrstu povreda spada saobraćajna trauma, upucavanja iz vatrenog oružja i padovi sa visina”, piše u odgovoru te ustanove.

469 operacija ukupno su od početka godine do juče uradili ljekari Centra za vaskularnu hirurgiju. Načelnik Perica Maraš uradio je 226 operacija, Davor Musić 141, Nikola Fatić 66 i Miroslav Cmiljanić 36 operacija.

Bonus video: