Bivši rektor Nikolić nezakonito razriješen

Prvostepenom odlukom potvrđeno da je bivši rektor Danilo Nikolić nezakonito razriješen u februaru 2021. Upravni odbor nije ispoštovao sve pravne korake prije nego je donio odluku, piše u odluci suda

27210 pregleda 110 reakcija 25 komentar(a)
Potvrđeni navodi iz njegove tužbe: Nikolić, Foto: SAVO PRELEVIC
Potvrđeni navodi iz njegove tužbe: Nikolić, Foto: SAVO PRELEVIC

Osnovni sud u Podgorici prvostepenom presudom usvojio je tužbu bivšeg rektora Danila Nikolića i kao nezakonitu poništio odluku Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore jer nijesu ispoštovali sve pravne korake prije nego su ga, u februaru 2021. godine, razriješili funkcije.

Presudom sutkinje Dijane Dragišić Radojević potvrđeni su tužbeni navodi Nikolića da ga Upravni odbor nije smio razriješiti, bez prethodno izjašnjenja Senata o inicijativi za njegovo razrješenje, kako je to propisano članom 55 stav 4 Statuta Univerziteta Crne Gore.

Slučaj rektora Nikolića potpuno se poklapa i sa načinom postupka razrješenja bivše rektorke Radmile Vojvodić, kada je pravosnažnom sudskom odlukom zauzet stav da se odluka o razrješenju mogla donijeti bez prethodnog izjašnjenja Senata, ali samo u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, što nije bio slučaj...

Bivši rektor Danilo Nikolić smijenjen je 12. februara 2021. godine, kada je pet članova Upravnog odbora - Vladimir Božović, Budimir Aleksić, Milena Burić, Milena Šekularac i Danilo Banović, na sjednici podnijelo inicijativu za njegovo razrješenje, koju su obrazložili nizom zamjerki na njegov rad.

Oni su naveli da je za vrijeme njegovog rukovođenja navodno sputavana sloboda mišljenja i izražavanja, odnosno akademska sloboda, te da je narušen princip ravnopravnosti, pravičnosti, ali i kršenja zakonitosti i normi Statuta UCG. U Inicijativi su naveli i da je odnos Univerziteta prema predstavnicima civilnog društva značajno narušen, kao i da ne postoji povjerenje javnosti u ispravnost, ali i legalnost rada UCG...

Nikolić je tog dana tražio da mu omoguće da u što kraćem roku zakaže sjednicu Senata, ali Upravni odbor nije uvažio njegov zahtjev, već je glasanje organizovano bez pribavljenog izjašnjenja Senata.

“Sud je pošao od odredbe člana 55 Statuta Univerziteta Crne Gore, kojom je propisano da inicijativu za razrješenje rektora mogu podnijet Senat, odnosno pet članova Upravnog odbora, uz pisano obrazloženje te dostavljanje rektoru na izjašnjenje. Nadalje, stavom 4 definisano je da se o inicijativi Upravnog odbora za razrješenje rektora izjašnjava Senat, kao i da će, u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, Upravni odbor bez izjašnjavanja Senata razmotriti inicijativu i donijeti odluku”, piše u presudi.

Sud je u obrazloženju naveo da u postupku razrješenja nijesu ispunjeni svi predviđeni uslovi zbog čega je odluka Upravnog odbora UCG “poništena kao nezakonita”.

“Da bi odluka kojom se razrješava dužnosti rektor bila zakonita, pored materijalno-pravnih uslova, treba da budu ispunjeni i procesno-pravni elementi, odnosno da odluka bude donijeta u zakonito sprovedenom postupku”, piše u presudi.

Nikolićev advokat Miloš Vukčević kazao je “Vijestima” da je sud potvrdio da bez izjašnjenja Senata UCG o inicijativi za razrješenje rektora nisu bile ispunjene pretpostavke za donošenje odluke.

“Sud ispravno zaključuje da je odluka nezakonita, odnosno suprotna članu 55 stav 4 Statuta UCG. Presuda predstavlja pobjedu vladavine prava nad Upravnim odborom UCG i šalje jasnu poruku da UO nema neograničena ovlašćenja da razrješava rektore kada im padne na pamet, već da se moraju pridržavati zakona, odnosno poštovati Statut UCG koji je tu da omeđi njihova ovlašćenja. Presudom se šalje poruka da se uloga Senata ne smije minimizirati, jer je u pitanju tijelo kojeg čine profesori i čije mišljenje je važno da čuje Upravni odbor prilikom donošenja ovako krupnih odluka kao što je razrješenje rektora”, kazao je Vukčević.

On je naglasaio da se nada da će nakon ove presude Upravni odbor UCG “početi da poštuje proceduru propisanu članom 55 stav 4 svog Statuta i tražiti izjašnjenje Senata kad bude sljedeći put razrješavao rektora”.

Nikolić je prvi put izabran za rektora 2017. godine, nakon što je Upravni odbor smijenio tadašnju rektorku Radmilu Vojvodić, a drugi mandat je trebalo da mu traje do polovine 2023.

Bonus video: