Lalatović: Optužbe su bez pokrića

Inspekcijama prijavljeno da je direktorica Doma starih nezakonito poslovala

7954 pregleda 73 reakcija 9 komentar(a)
Anđela Lalatović, Foto: Svetlana Mandić
Anđela Lalatović, Foto: Svetlana Mandić

Direktorica nikšićkog Doma za stare Anđela Lalatović odbacila je navode iz prijava protiv njenog nezakonitog poslovanja.

Više anonimnih prijava na njen račun poslato je medijima i inspekcijama, a u najnovijo navodi se da je Lalatović u isto vrijeme prekovremeno radila, ali i bila na službenom putovanju i, kako se navodi, uzela novac po oba osnova.

“Direktorica donosi Odluku o prekovremenom radu za mjesec april, koju i potpisuje. Međutim, direktorica se izgleda može i klonirati, pa u istom terminu kad je navela da radi prekovremeno, odlazi na službeno putovanje u Pljevlja, povodom obilježavanja pet godina postojanja JU Dom starih Pljevlja. Tamo boravi dva dana, podnosi putni račun i po tom osnovu uzima dnevnice”, piše u anonimnoj prijavi, uz koju su priložene Odluka o prekovremenom radu i pomenuti putni nalog.

Lalatović ističe da su svi ti dokumenti javno dostupni i da su transparentnost, odgovornost i profesionalnost u radu ono na čemu insistira.

“Ovo je jedna u nizu anonimnih prijava koje je Dom dobio u posljednje vrijeme. Moram naglasiti da su inspekcijske službe bile izuzetno revnosne i od rukovodstva ustanove dobile sve relevantne informacije”, tvrdi Lalatović.

Ističe da za vrijeme službenog putovanja nije ostvarila naknadu za prekovremeni rad, što potvrđuje i izvještaj o danima i vremenu prekovremenog rada.

“Izvještaj se sačinjava najkasnije svakog prvog u mjesecu za prethodni, kako od mene kao rukovodioca Ustanove, tako i od zaposlenih koji su obavljali prekovremeni rad i kojima je po tom osnovu uvećana zarada. Shodno zakonu, prekovremeni rad se uvodi pisanom odlukom prije početka, a izvještajem se potvrđuje da je zaposleni obavio poslove zbog kojih je određen da radi duže od redovnog radnog vremena i u trajanju koje zakon propisuje tokom radne sedmice”, kazala je Lalatović.

Kako je istakla, Dom je dokaze (analitičke kartice za izvještajni period), uključujući i one koje se odnose na isplaćenu naknadu za službeno putovanje iz aprila u iznosu od 27 eura, shodno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, blagovremeno dostavila Agenciji sa sprečavanje korupcije, kao i obavještenje nadležnoj inspekciji o uvođenju prekovremenog rada i broju ostvarenih sati.

“Time smo kao odgovoran pravni subjekat ispunili svoju zakonsku dužnost, i dokazali tranparentnost u radu Ustanove. Raduje me činjenica da građani sa velikom pozornošću prate rad ove Ustanove. Od samog stupanja na dužnost direktorice imam za cilj ostvarivanje i zaštitu državnih i javnih interesa. Svaka odluka koja je donesena od strane mene kao direktorice javne ustanove uvijek je zasnovana na propisima, profesionalizmu i odgovornom postupanju u radu, što je uvijek podložno provjeri nadležnih organa”, poručila je Lalatović.

Bonus video: