Počelo sistemsko pošumljavanje Lješkopoljske Gorice

Na početku procesa kreiranja park šume, posađeno je 100 sadnica drveća

8387 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Podgorica.me
Foto: Podgorica.me

Povodom obilježavanja Dana ekološke Crne Gore, danas je na Lješkopoljskoj Gorici (Mala Gorica) organizovana sadnja, odnosno sistemsko pošumljavanje i uređenje.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada na početku procesa kreiranja park šume, posađeno je 100 sadnica drveća.

Akciji su prisustvovali zamjenici gradonačelnice Luka Rakčević i Danilo Šaranović koji su simbolično posadili sadnice i time otvorili radove na ovom projektu.

Osim predstavnika Glavnog grada i ekipa Zelenila, sadnju su podržali predstavnici Ministarstva ekologije, Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, Crnogorsko Društvo Ekologa/Montenegrin Ecologists Society, Oči Podgorice i građani.

Rakčević je, kako je saopšteno, iskazao zadovoljstvo odzivov za ovu akciju, te istakao da su ovo samo prvi koraci u pravcu sistemskog ozelenjavanja Male Gorice.

"Nadam se da će slike sa današnje akcije biti poput onih crno bijelih fotografija sa brda Gorica, prije nekoliko decenija kada su građani i građanke Podgorice i brojna udruženja i organizacije krenuli u masovno pošumljavanje tadašnje goleti brda Gorica. Danas je velika Gorica simbol našeg grada, glavno plućno krilo, a nadam se da će mala Gorica to ubrzo postati", rekao je Rakčević.

Projekat park šuma Lješkopoljska Gorica biće realizovan zajedničkim naporima i aktivnostima Glavnog grada, gradskog preduzeća “Zelenilo”, Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, Agencije za zaštitu životne sredine, mnogobrojnih partnerskih nevladinih organizacija, privatnih donatora i inicijative Ozelenimo Crnu Goru.

pošumljavanje lješkopoljske gorice
foto: Podgorica.me

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa firmom "Zaštita prostora" obezbijedila je sredstva za uređenje pristupnog puta.

"Saradnja sa Glavnim gradom i NVO, kao rezultat uvijek daje lijepe i održive priče.Koristim priliku da svim građanima i građankama čestitam Dan ekološke države Crne Gore i izrazim zadovoljstvo što tim povodom danas započinjemo jednu veliku akciju ozeljenjavanja brda mala Gorica. Ekologija i zaštita životne sredine su tema i ideja koja nas ujedinjuje", kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Ekološki aktivista Vuk Vujisić, koji je jedan od organizatora današnjeg okupljanja istakao je da je ovo veliki dan za Podgoricu, ali i Crnu Goru koji na neki način predstavlja kamen temeljac za novu park šumu u Podgorici.

"U iščekivanju pejzažnog projekta Glavnog grada, u narednom periodu ćemo organizovati akcije sadnje. Pozivam sve privatnike i organizacije da učestvuju u gradnji ovog brda", rekao je Vujisić.

Bonus video: