Lalatović smijenjena, podnijela krivičnu prijavu protiv Zečevića

"Ovo je lična samovolja. Zaposleni trpe velike ucjene od strane predsjednika UO i nekih zaposlenih iz službi i takav vid komunikacije je bio nepodnošljiv. U sistemu socijalne zaštite sam deset godina i nikada ništo slično ni jedan upravni odbor nije uradio"

24316 pregleda 119 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Danas je bilo burno u JU Dom za stare u Nikšiću, a epilog takvog događaja je smjena direktorice Anđele Lalatović.

Na sjednici Upravnog odbora, kojoj su prisustvala dva, od ukupno tri člana, Lalatović je smijenjena, a na njeno mjesto je za v.d. postavljena Jelena Banjević, rukovoditeljke Službe za socijalni rad u toj ustanovi.

Lalatović je, zbog, kako tvrdi, nezakonitog održavanja sjednice UO pozvala i policiju, a predsjednik Upravnog odbora Zdravko Zečević, kazao je da će se, nakon što on i članica UO daju izjavu u policiji, obratiti saopštenjem za javnost.

"Ovo je još jedna nezakonita radnja članova Upravnog odbora i glavnog saučesnika u ovakvim radnjama, rukovoditeljke Službe za socijalni rad, Jelene Banjević. Željela sam da ova sjednica bude otvorena za javnost, ali oni nijesu dozvolili. Sjednica nije bila zakazana u skladu sa Statutom i niko nije bio obavješten da će se ona održati danas. Ove nezakonite radnje se planiraju već izvjestan period. Sjednici nije prisustvovao treći član odbora jer je rekao da neće da učestvuje u nezakonitim radnjama. Grubo je prekršen Statut, kao glavni akt ove ustanove, kao i poslovnik o radu UO. Nijesu mi dozvolili da prisustvujem sjednici iako mi to pravo pripada i po Statutu i po poslovniku“, kazala je Lalatović novinarima koje je pozvala na konferenciju povodom situacije u Domu.

Anđele Lalatović
foto: Svetlana Mandić

Ona je jutros, u saopštenju za javnost, obavijestila medije da je podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika UO Zdravka Zečevića zbog zloupotrebe službenog položaja i ucjene, kao i inicijativu za njegovu smjenu. Tvrdi da izvjestan period od Zečevića trpi pritiske i ucjene koje se odnose na uređenje kadrovske politike u Domu starih.

Prema njenim riječima, Zečević joj je 21. juna dao spisak kandidata koje je potrebno zaposliti u Domu starih, što je ona odbila i upozorila ga da time krši zakon. Među izabranim kandidatima nijesu su našle osobe za koje je Zečević intervenisao nakon čega je on zatražio od člana UO Rajka Vučetića da mu se dostavi akt o sistematizaciji i spisak zaposlenih u JU Dom starih Nikšić po svim osnovama.

Lalatović navodi da je poslala mejl članovima UO, uključujući i Zečevića, da se pridržavaju isključivo njihovih ovlašćenja, kao i da postoje poslovi koje Upravni odbor treba pravovremeno da obavi, pa da rad bude fokusiran na te obaveze.

Istog dana je, prema diječima direktorice Doma za stare, održana i sjednica UO i ona ih upoznala sa Poslovnikom rada UO i Statutom ustanove, njenim ovlašćenjima kao rukovodioca ustanove, ovlašćenjima predsjednika UO, kao i sa mogućnošu Zečevićeve krivične odgovornosti zbog zloupotreba ovlašćenja.

Tvrdi da je Zečević nastavio sa ucjenjivačkim namjerama, da se obratio jednoj od zaposlenih u Domu, insistirajući da se „prikloni drugima zaposlenima koji su mu lojalni“, o čemu je zaposlena, „vidno uznemirena“ upoznala rukovodstvo ustanove. Lalatović je istakla da nije upoznata sa činjenicom da u Domu postoje zaposleni koji su „lojalni nekome u bilo kom smislu, osim u profesionalnom“.

Anđele Lalatović
foto: Svetlana Mandić

"Ovo je lična samovolja. Zaposleni trpe velike ucjene od strane predsjednika UO i nekih zaposlenih iz službi i takav vid komunikacije je bio nepodnošljiv. U sistemu socijalne zaštite sam deset godina i nikada ništo slično ni jedan upravni odbor nije uradio. Vjerujem da se to radi po direktivama raznih društvenih i političkih aktera iz sistema. Ja sam se 2019. izborila sa tim i posle tri godine dobila sudski spor za izbor direktora u javnoj ustanovi. Takođe ću se izboriti i ovaj put i vjerujem da se ova smjena neće izvesti do kraja jer se nijesu stvorili svi tehnički uslovi da ona bude realizovana“, kazala je Lalatović novinarima.

Pozvala je tužilaštvo i sve relevantne institucije da, kako je kazala, stanu na kraj demonstriranju samovolje i sile.

"Obratiću se svim institucijama da se ovo nepočinstvo nikad ne ponovi, a obavijestiću tužilaštvo o ovim nepočinstvima", poručila je Lalatović.

Bonus video: