Turska donirala VCG tri logistička vozila

Primopredaju su, na ceremoniji u kasarni “Marko Miljanov Popović” u Maslinama, obavili ministar unutrašnjih poslova i koordinator rada Ministarstva odbrane, Filip Adžić i ambasador Turske u Crnoj Gori Baris Kalkavan

5924 pregleda 5 komentar(a)
Donirana vozila, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Donirana vozila, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Turska je donirala Vojsci Crne Gore (VCG) tri logistička vozila vrijednosti 1,2 miliona USD, saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MOD).

Iz tog resora su kazali da donaciju čine cistijerna za gorivo, kamion sa kranom za samoutovar i kamion sa kranom za utovar kontejnera.

Primopredaju su, na ceremoniji u kasarni “Marko Miljanov Popović” u Maslinama, obavili ministar unutrašnjih poslova i koordinator rada Ministarstva odbrane, Filip Adžić i ambasador Turske u Crnoj Gori Baris Kalkavan.

Adžić je zahvalio Turskoj na donaciji, ističući da će ona značajno doprinijeti modernizaciji VCG.

On je podsjetio na dugogodišnju uspješnu i intenzivnu saradnju dvije prijateljske i savezničke države i ministarstava odbrane.

Adžić je naglasio da su Crna Gora i Turska više od partnera i da ih savezništvo u okviru Alijanse obavezuje na dalje razvijanje odbrambene saradnje, kako bi zajedno mogle odgovoriti na aktuelne i buduće bezbjednosne izazove.

“Očigledno je da su naše dvije zemlje postale više i od saveznica. Ova vozila ojačaće kapacitete Vojske Crne Gore i njene sposobnosti da bude u službi crnogorskog naroda,” kazao je Adžić.

On je podsjetio da se donacija realizuje u skladu sa Sporazumom o vojno-finansijskoj saradnji koji su potpisale vlade dvije države u oktobru 2019. godine, dodajući da njen značaj nadilazi finansijsku vrijednost vozila.

“Ona je potvrda nepokolebljive spremnosti Republike Turske da podrži Crnu Goru i njenu vojsku”, poručio je Adžić.

Kalkavan je kazao da današnji događaj potvrđuje i pokazuje koliko su Crna Gora i Turska snažni partneri i saveznici u okviru Alijanse.

On je istakao snažne veze Crne Gore i Turske na mnogim poljima i njihov kontinuirani razvoj, kao i poseban značaj vojne i odbrambene saradnje.

Kalkavan je naglasio da su Turska i njena odbrambena industrija spremni da podrži dalju modernizaciju VCG.

Dokumenta o primopredaji donacije potpisali su komandant Bataljona za podršku VCG potpukovnik Rajko Radović i vojni ataše Turske pukovnik Muhamet Kelami Kablaj.

Bonus video: