Bošnjačko vijeće: Razmotriti odlaganje Popisa stanovništva

"Podržavamo zahtjev naših sugrađana, predstavnika albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje Popisa na mjesec dana, da bi se stvorili neophodni uslovi, kako u smislu štampanja popisnog materijala na svim jezicima u službenoj upotrebi, tako i u svim drugim segmentima institucionalne spremnosti za provodjenje popisa"

4054 pregleda 85 reakcija 23 komentar(a)
Mirsad Rastoder, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Mirsad Rastoder, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podržalo je zahtjev predstavnik albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje Popisa na mjesec dana.

Oni su istakli da imajući u vidu da će prikupljeni podaci biti korišteni u narednim godinama, da je potrebno obezbijediti sve neophodne preduslove da se Popis sprovede na zakonit, cjelovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana.

"Imajući u vidu da predstojeći Popis stanovništva u Crnoj Gori, treba iskazati i precizno opisati populaciju naše države, i da će prikupljeni podaci biti korišteni u narednim godinama, a možda i decenijama, kao vjerodostojan izvor u socijalnoj i demografskoj sferi, smatramo da treba obezbijediti sve neophodne preduslove da se Popis sprovede na zakonit, cjelovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Mirsad Rastoder.

"S tim u vezi, u potpunosti, podržavamo zahtjev naših sugrađana, predstavnika albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje Popisa na mjesec dana, da bi se stvorili neophodni uslovi, kako u smislu štampanja popisnog materijala na svim jezicima u službenoj upotrebi, tako i u svim drugim segmentima institucionalne spremnosti za provodjenje popisa", dodaje se.

Poručili su da je pred nama vrlo ozbiljan i, nadasve, osjetljiv proces u kome sve institucije, prevenstveno Uprava za staitstiku, ali i Opštinske popisne komisije, moraju biti svjesne odgovornosti i zato nije trebalo žuriti i biti nespreman u bilo kojem segmentu.

"Vrlo brižljivo treba pripremiti timove instruktora i popisivača, uz potrebnu edukaciju za rad na terenu, kako bi svi građani bili adekvatno poisani i, prilikom samog čina, slobodno iiskazali podatke o sebi i članovima svojih porodica", kazali su iz Bošnjačkog vijeća.

Upozorili su da svaka vrsta institucionalne nepripremljenosti, površnosti i brzine može izazvati probleme, koji tokom procesa popisivanja mogu dovesti do nepotrebnih grešaka, nepotpunih podataka, diskriminacije, i moguće društvenih tenzija koje mogu dovesti u pitanje cio proces Popisa stanovništva.

"Zbog svega toga pozivamo Vladu da još jednom razmotri ove činjenice i donese odluku o odlaganju Popisa na mjesec dana, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se Popis uradi kvalitetno, temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način, uz uvažavanje svih društvenih raznolikosti u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: