Joanikije: Postoji paralela između rušenja kapele na Lovćenu od austrougarske sile i rušenja u vrijeme komunizma

"Namjera je bila ista: staviti Njegoša u drugi i drugačiji kontekst, odvojiti ga od Crkve, odvojiti ga od njegovog djela i to djelo protumačiti na drugačiji način", rekao je Joanikije

11610 pregleda 60 reakcija 21 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Sa promocije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Postoji istorijska paralela između rušenja kapele na Lovćenu od strane austrougarske okupacione sile i njenog rušenja u vrijeme komunističkih vlasti, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je to poručio sinoć u Herceg Novom na promociji knjige "Sumrak Lovćena".

Tom promocijom otvoreni su "Njegoševi dani", manifestacija kojom se obilježava 210 godina od rođenja vladike i pjesnika Petra II Petrovića Njegoša.

"Namjera je bila ista: staviti Njegoša u drugi i drugačiji kontekst, odvojiti ga od Crkve, odvojiti ga od njegovog djela i to djelo protumačiti na drugačiji način. A to je otkrio i sam Meštrović, kako svjedoči njegov sin. Kad su ga pitali što se on toliko bio angažovao oko podizanja mauzoleja, on je rekao da je htio da pomogne Crnogorcima kao mladoj naciji da utvrde svoj identitet", istakao je Joanikije, prenosi Radio-televizija Herceg Novi (RTHN).

On je dodao da je najveća sramota podići nekome spomenik koji mu ni po čemu ne odgovara već predstavlja faraonsko zdanje, kao što je govorio i tadašnji mitropolit Danilo.

Kazao je da su svi umni ljudi tog doba, čiji tekstovi se nalaze u "Sumraku Lovćena", tada ustali u odbranu kapele.

"Prvi su zapravo vlast i njeni propagandisti, a drugi pisci, slikari, književni i likovni kritičari, stvaraoci… Nadmoć argumenata je, naravno, na strani ovih drugi. Ko pročita "Sumrak Lovćena" biće mu jasno zašto je ova publikacija bila zabranjena 20 godina", rekao je Joanikije.

Bonus video: