Mirović komunalije otplatio, priznanice nestale

Slobodan Mirović tvrdi da ne može da proda kuću jer je upisan teret zbog neplaćanja, iako ima sve dokaze da je, osim rukometnom klubu, novac uplaćivao na račun lokalne uprave, koji je tada bio blokiran i za plate radnika, pojedinim preduzećima, organizacijama, sa obavezom da mu budu umanjene komunalije

6129 pregleda 4 komentar(a)
Slobodan Mirović, Foto: Vuk Lajović
Slobodan Mirović, Foto: Vuk Lajović

Dana 20. aprila 2012. u Budvi, gospodin Slobodan Mirović iz Bečića u svojstvu investitora predao je na ime dijela naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Bečićima predsjedniku Rukometnog kluba Budvanska rivijera iznos od 20.000 eura, sa obavezom da navedeni iznose bude kompenzovan sa Opštinom Budva po osnovu potraživanja ovog kluba prema Opštini Budvca

To piše u priznanici u koju su “Vijesti” imale uvid, ovjerenoj kod notara, a koja je na volšeban način nestala iz opštinske arhive, zbog čega Mirović sada ne može da izmiri dug za komunalije neophodan kako bi bio skinut teret sa njegove kuće koje je u katastru upisala Opština.

Mirović, 89-godišnji Budvanin, koji je dugo godina radio u Švedskoj odakle je sav kapital uložio u Crnu Goru, danas bezuspješno pokušava da dokaže Opštini Budva da je u to vrijeme osim rukometnom klubu, novac uplaćivao, kako mu je tada bilo rečeno jer je račun lokalne uprave bio blokiran i za plate radnika, pojedinim preduzećima, organizacijama, sa obavezom da mu budu umanjene komunalije.

Mirović navodi da mu je bilo preostalo nekih 30 hiljada eura kako bi izmirio kompletan dug na ime komunalija, jer namjerava da proda kuću. Međutim, kada je došao da izmiri preostali dug, ujedno i dostavi priznanice za dio koji je asignacijama i cesijama, kako mu je prije deset godine sugerisano, u Opštini mu je rečeno da veći dio dokumenata nema.

Ugovore o preuzimanju duga zaključivao je u vrijeme kada je gradom upravljao DPS, i kada je Budva bila u finansijskom kolapsu.

“Davne 1957. godine moj pokojni otac kupio je zemljište od oko 800 kvadrata u naselju Borete. Zemljište je uknjižio na sinove Slobodana i Špira. Ja odlazim 1967. godine na privremeni rad u Švedsku, podižem kredit kod Zagrebačke banke i tada gradimo dvojnu kuću. Novi urbanistički plan za Bečiće Opština Budva donosi 2011, kada brat i ja odlučujemo da porušimo kuću i izgradimo dvije odvojene. Prilikom pribavljanja papira za gradnju saznajem da je dio zemljišta upisano na Opštinu. U katastru su, bez mog znanja, bez datuma i bilo koga da izvijeste, oduzeli i ucrtali novu parcelu. Na toj parceli izgrađen je put. Obratio sam se predsjedniku Opštine, a odgovorili su mi da pred sudom dokažem da je zemljište moje, te da će mi tu vrijednost oduzeti od komunalija”, napisao je Mirović u molbi koju je sada uputio Opštini, a koju je dostavio i redakciji “Vijesti”.

Mirović ističe da je kotorski Osnovni sud presudio u njegovu korist i obavezao Opštinu Budva da mu isplati 600 eura po kvadratu.

“Procjenjuju da je kvadrat zemlje moga placa 600 eura, koliko je isto procijenjena zemlja nekadašnjeg predsjednika države na Košljunu, koja je mnogo više udaljenija od mora nego moja. Međutim, nijesam se žalio, ali je to uradila Opština Budva, i sada je taj spor pred Ustavnim sudom. Ako bude riješen u korist, mogu slobodno reći, lopova iz Opštine Budva, žaliću se Međunarodnom sudu u Strazburu. Ja imam 89 godina, pa vidite kada ću i šta dobiti”, kazao je Mirović.

On navodi da je studirao pravo i sa treće godine odlazi u svijet.

“Radio sam, stvarao, svoju đecu školovao u Jugoslaviji i na kraju, moja najljepša zemlja na svijetu, koju volim i za koju bih uvijek dao život, ovako mi vraćaju ljudi koji je vode. Kada sam potpisao ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, preko sume koju sam tada, prije deceniju dao, ostalo je da još izmirim 71.857 eura. Tadašnji predsjednik Opštine Lazar Rađenović i sekretari sa kojima sam potpisao ugovor, savjetovali su me da će mi oduzeti od duga za komunalije sumu koju odredi Sud u Kotoru. Vlast se mijenja, presuda suda se ne izvršava, već se žale i ja gubim i ono malo povjerenja u institucije sistema i vladavinu prava u mojoj domovini. U to vrijeme kada sam potpisao ugovor, račun Opštine je bio blokiran, pa su me često zvali iz Opštine mogu li novac koji sam namjeravao da uplatim za komunalije da uplaćujem pojedincima za plate. Tada su me pozvali i Rađenović i sekretar Ivan Dajković koji su me pitali mogu li, između ostalog, uplatiti i 20 hiljada eura za sport Budve. Naravno da sam dao i to smo potpisali u kancelariji notara”, prisjeća se Mirović.

Zgrada Opštine Budva
Zgrada Opštine Budvafoto: Vuk Lajović

On navodi da je Opština bila dužna da “dovede” struju i vodu do njegove parcele za koju je dobio dozvolu za gradnju.

“I tada su me opet savjetovali da ja nađem renomirane firme koje će da urade taj posao, jer da čekam Opštinu ko zna kada bi mi to uradili. Da ja platim njihovo angažovanje, a da će mi to takođe biti umanjeno od duga za komunalije. To sam i uradio. Našao sam izvođače radova. Firma koja je radila vodu, obavijestila je Opštinu da je odradila svoj dio posla, dok firma koja je dovodila struju nije obavijestila službu za komunalije. Imamo potvrde od obje firme. Znam samo da sam obavijestio nadležne u Opštini. Imamo potvrde da sam to platio”, naveo je Mirović u dopisu Opštini.

On od Opštine zahtijeva da uvaži dokumenta koja posjeduje, priznanice, potvrde o uplatama.

“Nemam pravo da komentarišem i istražujem rad tadašnjih opštinskih vlasti, ali se sjećam da kada je jedan radnik Opštine mene lično molio da mu islplatim platu na način koji sam uplaćivao i rukometnom klubu, te ostalim organizacijama, ja sam i to učinio. Taj čovjek me i dan-danas pozdravlja kada se sretnemo na ulici. To je službenik vaše uprave. Zato vas molim da prihvatite ovjerene papire koje posjedujem, prihvatite stvarnost. Ako sumnjate u nepravilnost, to riješite uz pomoć institucija nadležnih za to. Ja sam građanin koji je svaku krunu zarađenu u Švedskoj investirao u svoju domovinu, djecu školovao u Crnoj Gori, a gdje su vaši glavari školovali djecu. Mene je moja zemlja pljačkala preko sudova u Kotoru i Cetinju, okomili su se na mene, pištoljima oduzeli jedan stan, hvatao me jedan advokat za gušu, otimali zemlju članovi Suda”, zaključuje se u dopisu Mirovića upućenom Opštini Budva.

“Vijestima su u Opštini Budva kazali da su upoznati sa slučajem Mirovića, te da su mu savjetovali da se, ukoliko smatra da su njegova prava narušena i ako smatra da je na bilo koji način oštećen, obrati nadležnim državnim institucijama.

Navode i da je nemoguće udovoljiti molbi Mirovića, jer ne postoji za to zakonska mogućnost.

Bonus video: