Rajnke: Potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog naslijeđa

"Ovo je treći susret ambasadorke SAD i predsjednika Opštine Herceg Novi, prethodno 2019. i 2022. godine, u okviru kojeg je potvrđena volja obje strane za produbljivanjem saradnje"

3941 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Opština Herceg Novi
Foto: Opština Herceg Novi

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajnke boravila je danas u zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, saopšteno je iz te institucije.

Kako se navodi u saopštenju, ona je sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem razgovarala o više aktuelnih tema od značaja za grad, kao i o mogućnostima buduće saradnje.

"Ovo je treći susret ambasadorke SAD i predsjednika Opštine Herceg Novi, prethodno 2019. i 2022. godine, u okviru kojeg je potvrđena volja obje strane za produbljivanjem saradnje", navodi se u saopštenju.

U Galeriji Josip Bepo Benković sinoć je otvorena izložba kolekcije ikona iz 17, 18. i 19. vijeka, koje su uz pomoć sredstava Ambasade SAD konzervirane, očišćene i restaurirane.

"Projekat je realizovao JU “Muzej Mirko Komenović i Galerija Josip Bepo Benković” kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine", dodaje se.

Rajnke je istakla da je podrškom koju je lokalna samouprava pružila u realizaciji ovog projekta, potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog naslijeđa.

"Predsjednik Katić je ambasadorku Rajnke uputio u niz infrastrukturnih projekata koji se sada sprovode na teritoriji Herceg Novog, poput izgradnje putne i vodovodne infrastrukture na Luštici, ali i o problemima sa kojima se Herceg Novi hronično nosi godinama: funkcionisanje Instituta “Dr Simo Milošević”, Bolnice Meljine, saobraćajne gužve u toku ljetnjeg perioda, komunikacija i koordinacija aktivnosti lokalnog i državnog nivoa", piše u saopštenju Opštine Herceg Novi.

"Rajnke je istakla da su njene posjete i razgovori sa predsjednikom Katićem uvijek prilika da nauči nešto novo o Herceg Novom, kao i da u Ambasadi SAD postoji želja da se saradnja sa našim gradom nastavi i dodatno produbi. Sastanku su, iz Ambasade SAD, prisustvovale i zamjenica šefa Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje, Suzanne Schaefer i koordinatorka za programe razmjene i grantove, Milena Janketić, kao i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: