Srpski nacionalni savjet: Monstat da obezbijedi popisnice na ćirilici

Predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović je, u pismu upućenom rukovodstvu Monstata, kazao da se popisnice na ćiriličnom pismu moraju obezbijediti kako bi svaki građanin Crne Gore imao mogućnost da ostvari svoja legitimna i ustavna prava

7698 pregleda 27 reakcija 24 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Srpski nacionalni savjet (SNS) zatražio je od Monstata da u pripremi sprovođena popisa stanovništva, koji bi trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra, obavezno uzmu u obzir ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i obezbijede popisnice na ćirilici.

Predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović je, u pismu upućenom rukovodstvu Monstata, kazao da se popisnice na ćiriličnom pismu moraju obezbijediti kako bi svaki građanin Crne Gore imao mogućnost da ostvari svoja legitimna i ustavna prava.

Vuksanović je podsjetio da su, na osnovu preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i u skladu sa Ustavom Crne Gore, sve državne institucije, u okviru svojih nadležnosti, obavezne da normativno urede i konkretizuju Ustavnu garanciju o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma.

On je kazao da SNS, kao krovna organizacija srpskog naroda, registrovana kod Vlade Crne Gore, legitimno i u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom zastupa identitetska pitanja i prava, relativno većinskog srpskog naroda.

„Pa bi ne uvažavanje ovog zahtjeva ocijenio kao očiglednu diskriminaciju, a budući Popis stanovništva kao nevažeći i protivustavan“, dodao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, SNS bi, takođe, zbog nepoštovanja Ustavom garantovanih normi i preporuka Zaštitnika ljudskih prava i sloboda pokrenuo krivični postupak protiv odgovornih lica.

„Zbog očigledne diskriminacije i ugrožavanja identitetskih prava srpskog naroda u Crnoj Gori“, precizirao je Vuksanović.

Bonus video: