Barać: Nikšić se profilisao kao festivalski centar

"Crna Gora se u protekle dvije decenije kultivisala kao 'wild beauty destination', a Nikšić tu zadržava jednu specifičnu poziciju iz razloga što se radi o opštini čiji je turistički proizvod priroda i prirodne ljepote. Signali nekih koji dolaze iz Svjetske TO govore da ćemo u perspektivi imati rapidan rast eko turista"

5760 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa programa, Foto: Privatna arhiva
Detalj sa programa, Foto: Privatna arhiva

Povodom Svjetskog dana turizma Turistička organizacija (TO) Nikšić priredila je program na Trgu slobode, a ovogodišnja tema je „Turizam i zelena ekonomija“.

Direktor TO Mitar Barać podsjetio je da je datum ustanovljen 1979. godine i obilježava se u cijelom svijetu, a da je izabran 27. septembar jer je toga dana, 1970. godine, usvojen Statut Svjetske turističke organizacije, a ujedno se završava sezona na sjevernoj hemisferi i počinje na južnoj.

"Crna Gora se u protekle dvije decenije kultivisala kao 'wild beauty destination', a Nikšić tu zadržava jednu specifičnu poziciju iz razloga što se radi o opštini čiji je turistički proizvod priroda i prirodne ljepote. Signali nekih koji dolaze iz Svjetske TO govore da ćemo u perspektivi imati rapidan rast eko turista", kazao je Barać.

Prema njegovim riječima, podaci pokazuju da je u Nikšiću, zaključno sa julom bilo oko 40 odsto više dolazaka i isto toliko noćenja u odnosu na prošlu godinu, te da je u odnosu na rekordnu 2019. godinu isti broj dolazaka i oko 13 odsto više noćenja.

"Potencijali su ogromni, moramo još više raditi na promociji i pozicioniranju Nikšića na turističkoj mapi, a najveći problem predstavljaju smještajni kapaciteti. U ovom momentu imamo 800 prijavljenih kreveta, a cilj nam je da se iz godine u godinu i taj broj povećava. U toku su pregovori sa investitorima o građenju hotela sa četiri i više zvjezdica“, kazao je Barać.

Istakao je da se najveći pomak prepoznaje u domenu event događaja i festivala i da se Nikšić profilisao kao festivalski centar.

"TO je ustanovila jedan novi ozbiljan festival, a nadamo se da ćemo sljedeće godine ustanoviti još jedan“, poručio je Barać i dodao da je trenutno to glavni turistički proizvod opštine Nikšić.

U programu su učestvovali i mališani iz vrtića "Izvor" sa Vira.

Bonus video: