Ginter Matern: Saradnju Crne Gore i Njemačke treba iskoristiti za osnaživanje opština

“Matern je kazao da će tokom komunikacije sa predstavnicima njemačkih gradova, udruženja, kompanija i predstavnicima kulturnog i društvenog života vrlo rado prenijeti svoje lijepe utiske i poručiti da vrijedi doći u Herceg Novi”, saopšteno je iz lokalne uprave
74 pregleda 0 komentar(a)
Hans Ginter Matern, Foto: PR Opština Herceg Novi
Hans Ginter Matern, Foto: PR Opština Herceg Novi
Ažurirano: 24.08.2017. 17:21h

Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern vjeruje da saradnju Crne Gore i Njemačke treba iskoristiti za osnaživanje opština. Posebno su široke mogućnosti kada je u pitanju saradnja u oblastima energetske efikasnosti, turizma, obrazovanja i kulture.

Njemački ambasador je danas boravio danas u zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, tokom koje se sastao sa predsjednikom Stevanom Katićem, predsjednikom Skupštine opštine Milošem Bigovićem i odbornicima lokalnog parlamenta.

“Matern je kazao da će tokom komunikacije sa predstavnicima njemačkih gradova, udruženja, kompanija i predstavnicima kulturnog i društvenog života vrlo rado prenijeti svoje lijepe utiske i poručiti da vrijedi doći u Herceg Novi”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Predsjednik Opštine Stevan Katić upoznao je Ambasadora sa aktuelnim dešavanjima u opštini, izazovima sa kojima se lokalna uprava suočava i budućim planovima za razvoj.

“Govoreći o izazovima Katić je istakao loše privatizacije koje ekonomski pogađaju grad, kao i centralizaciju koja se sprovodi kroz državne zakone, a koja otežava stanje u crnogorskim opštinama.

Poručio je da je lokalna uprava u postpunosti posvećena razvoju grada i otvorena za saradnju sa ozbiljnim investitorima iz Zapadne Evrope. Kao posebno zanimljivu istakao je temu privatizacije Instituta Igalo, jednog od najznačajnijih novskih resursa koji je godinama unazad ugošćavao veliki broj njemačkih turista”, navedeno je iz lokalne uprave.

Tema sastanka bio je i projekat izgradnje vodovodne i kanlizacione infrastrukture, koji se realizuje u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW).

Nakon sastanka u Kabinetu predsjednika, ambasador Matern susreo se sa predsjednikom Skupštine opštine Milošem Bigovićem i predstavnicima odborničkih klubova u lokalnom parlamentu: Nenadom Sekulićem, Draganom Stanišić, Jovanom Subotićem, Nevenom Keković i Tatjanom Fanfani.

Bonus video: