Tokom obdukcije nisu našli trbušnu aortu?

Završen nalaz, Više državno tužilaštvo preuzelo predmet protiv Nikole Fatića. Izvori “Vijesti” iz KC-a tvrde da su dva neposredna razloga smrti obostrani infarkt bubrega i respiratorni distres sindrom

72123 pregleda 210 reakcija 38 komentar(a)
Obdukcija urađena na zahtjev dežurnog anesteziologa: Klinički centar, Foto: Klinički centar
Obdukcija urađena na zahtjev dežurnog anesteziologa: Klinički centar, Foto: Klinički centar

Pacijentu M. P., čija je porodica podnijela krivičnu prijavu protiv vaskularnog hirurga Nikole Fatića, nakon operacije nedostajala je trbušna aorta, čiji je dio kasnije navodno pronađen u tegli nakon pretresa policije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

To tvrde nezvanični izvori “Vijesti” iz KC-a, oslanjajući se na dokumentaciju u vezi sa obdukcijom pacijenta. Pojašnjavaju da su dva neposredna razloga smrti obostrani infarkt bubrega i respiratorni distres sindrom.

Izvori “Vijesti” iz KC-a tvrde da se iz zapisnika zaključuje da je pacijentu nedostajala abdominalna aorta na obdukciji. Pojašnjavaju da niko u ustanovi ne zna gdje je aorta preminulog pacijenta i da je dio krvnog suda, pronađen dan nakon pretresa policije u toj ustanovi, upućen na vještačenje.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica “Vijestima” su juče odgovorili da je predmet formiran protiv Nikole Fatića na osnovu krivične prijave za protivpravno oduzimanje organa i djelova tijela, upućen na ocjenu Višem državnom tužilaštvu.

“Obavještavamo Vas da je predmet, nakon pribavljenog zapisnika o pregledu dijela tijela od strane vještaka sudsko-medicinske struke, dostavljen na ocjenu nadležnosti Višem državnom tužilaštvu u Podgorici”, piše u odgovoru rukovodioca ODT Podgorica Duška Milanovića “Vijestima”.

Iz Višeg državnog tužilaštva juče su takođe potvrdili da im je ODT Podgorica juče dostavilo na nadležnost spise predmeta.

Rukovoditeljka tog tužilaštva Lepa Medenica “Vijestima” je kazala da će u tom predmetu nastaviti preduzimanje svih neophodnih radnji u cilju rasvjetljavanja događaja i donošenja odluke u predmetu.

“Takođe vas informišem da u spisima predmeta koji su dostavljeni od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, se ne nalazi obdukcioni zapisnik, koji zapisnik će od strane ovog tužilaštva biti zatražen od Kliničkog centra Crne Gore”, navodi se u odgovoru.

Advokatica porodice pokojnog pacijenta M. P. Ksenija Korać saopštila je juče da ni njoj ni porodici nije dostavljen zapisnik sa obdukcije.

“Zapisnik sa obdukcije još uvijek nije dostavljen ni meni ni porodici Perović. Nedopustivo je da porodica iz medija jutros saznaje da je zapisnik završen i da je konzilijum patologa utvrdio neposredni uzrok smrti, a da prethodno vođa tima patologa nije o tome obavijestila porodicu preminulog pacijenta”, istakla je Korać u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Kćerka pokojnog pacijenta, Jelena Perović Stanjević, kazala je danas “Vijestima” da je šokirana i duboko potresena što ih kao porodicu niko nije obavijestio da je zapisnik sa obdukcije završen, nego su to saznali iz medija.

“Vijestima” je sinoć iz KC-a saopšteno da će nalaz dostaviti i tužilaštvu i porodici, nakon njihovog zahtjeva, pojasnivši da je patoanatomska obdukcija urađena na zahtjev dežurnog ljekara anesteziologa.

“Vijesti” su 17. septembra objavile da je policija dva dana ranije pretresala prostorije na hirurgiji Kliničkog centra (KC) po prijavi porodice pokojnika da je Fatić prikrivao dokaze, odnosno neovlašćeno iz ustanove iznio dio ljudskog tijela.

Više izvora nezvanično je tada saopštilo da je saslušano više osoba i da su zaposleni na vaskularnoj hirurgiji 16. septembra u ostavi tog odjeljenja KC-a pronašli teglu u kojoj je, kako se pretpostavlja, dio abdominalne aorte, koju je Fatić, kako tvrdi porodica pokojnika, prethodno odnio iz te zdravstvene ustanove.

Fatić se nije oglašavao u vezi sa predmetom koji je formiran protiv njega. Iz tužilaštava su ranije potvrdili da je protiv Fatića formiran predmet u vezi sa nesavjesnim liječenjem sa smrtnim ishodom, kao i u vezi sa protivpravnim oduzimanjem ljudskih organa ili djelova tijela.

Bonus video: