Bjeković: Ombusdman i institucije su korektori vlasti; Milatović: Vladavina prava je temelj svakog društva

"Današnji skup zagovornika ljudskih prava je svjedočanstvo koliko su ljudska prava važna za građane, u demokratskom sistemu gdje institucije moraju biti transparentne i odgovorne", kazala je Vag

6547 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Nikola Saveljić
Sa konferencije, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 28.09.2023. 11:00h

Konferencija "Institucije ombudsmana u vremenu kriza" organizovana je povodom obilježavanja 20 godina rada Ombudsmana Crne Gore.

To će, kazali su OEBS-a na današnjem presu za medije, biti povod razmatranja polažaja ove, ali i ombudsmanskih institucija regiona, u pravnom sistemu, kao i njihovog odnosa sa organima javne vlasti.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković kazao je da "ovi trenuci treba da iskoriste da se spomenu svi koji su aktivno učestvovali u zaštiti ljudskih prava".

Zahvalio se mnogima, ministru Đeki, Jeleni Borovinić Bojović, saradnicima, i svina koji su došli na današnju konferenciju.

"Ombusdman i institucije su korektori vlasti. Oni nisu kaznena ekspedicija. To je model koji je zasnovan na povjerenju", rekao je Bjeković dodajući da bez resursa i normativne podloge put korekcije nepravde bi "bio iluzija".

Istakao je da su sve ideje i sugestije dobrodošle u rješvanju kriznih situacija.

"Jesmo li na prekretnici ili opet čekamo voz koji je prošao", upitao je.

Dervišagić: Važno je ukazati na institucije koje će štititi ljudska prava

Šefica programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Lejla Dervišagić čestitala je 20 godina postojanja OEBS-a.

"Saradnja institucija Ombudsmana i Savjeta Evrope više je nego prirodna. Imaju isti cilj - zaštitu slobode ljudskih prava", kazala je Dervišagić.

Dervišagić je kazala da dokumenta Samita Evrope i OESCE, kao i mnoga druga ukazuju na važnost institucije koja će štititi ljudska prava.

Popa: Institucija Ombusdmana postala neodvojiv dio uprave

Šefica delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je Institucija Ombusdmana postala neodvojiv dio uprave, a vremenom je postala vezana za ljudska prava.

"Njena neophodnost je sve važnija u posljednje vrijeme", naglasila je Popa.

Smatra da su se napori ombudsmana u Crnoj Gori isplatili.

"Crnogorski građani imaju percepciju Ombudsmana kao jedne institucije kojoj mogu vjerovati... Sa nestrpljenjem očekujemo revidirano zakonodavstvo. Svi napori gdje je rad tekući, moraju se dovesti kraja", ocijenila je.

Milatović: Vladavina prava temelj je svakog društva, u ostvarivanju tog cilja građani će imati u meni saveznika

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je biti zaštitnik prava i sloboda koje pripadaju svakom od nas koje pripadaju svima nema, a često su ograničeni, pripadaju svima nama.

"Podaci ukazuju na potrebu jačanja institucionalnih mehanizama koji štite prava i slobode građana. Dosadašnja saradnja sa Bjekovićem na zadovoljavajućem je nivou i očekujem da u budućnosti bude bolje. Vladavina prava temelj je svakog društva, pa čak i crnogorskog", rekao je Milatović, dodajući da u ostvarivanju tog cilja građani Crne Gore imaće u njemu saveznika.

Vag: Više pažnje posvetiti borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u javnom diskursu

Šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag na samom početku je kazala da moramo više posvetiti pažnje u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u javnom diskursu.

"Današnji skup zagovornika ljudskih prava je svjedočanstvo koliko su ljudska prava važna za građane, u demokratskom sistemu gdje institucije moraju biti transparentne i odgovorne", kazala je Vag.

Vag je kazala da Misija OEBS-a radi na suzbijanju govora mržnje u medijima.

"Podrzali smo pet TV emisija kako bismo podigli svijest o neophodnosti suprotstavljanja govora mržnje i njegovoj rodnoj dimenziji, sa naglaskom na dopunske pravne mehanizme...", rekla je ona.

Naglasila je da će Misija OEBS nastaviti da podstiče pluralističku debatu.

"Takođe bih željela da ohrabrim sve vas da posebnu pažnju posvetite ženama koje govore u javnosti, jer se one, kao političarke, aktivistkinje civilnog društva ili novinarke, suočavaju sa kontinuiranom salvom govora mržnje. Iz vaših kacnelarija ombudsmana, ženama koje govore u javnosti, posebno novinarkama, biće potrebna veća zaštita i podrška", kazala je Vag.

Bonus video: