Novinarka "Vijesti" na meti višemjesečne hajke: Stigla i "dobronamjerna" upozorenja

Dragana Šćepanović prijavila policiji da se osjeća ugroženo nakon novog pokušaja njene diskreditacije

40855 pregleda 642 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Novinarka Dragana Šćepanović prijavila je danas policiji u Kolašinu da se osjeća ugroženo, nakon što se višemjesečna hajka tekstovima na portalu Aktuelno, nastavila “dobronamjernim” upozorenjima i pripremom peticije protiv njenog izvještavanja iz Kolašina.

Šćepanović je dopisnica lista "Vijesti" i nedjeljnika "Monitor" iz Kolašina.

Ona je više puta pisala o poslovanju Ski resorta Kolašin 1450, čiji je vlasnik Zoran Bećirović. Ta firma stoji i iza portala Aktuelno.

Zbog serije tekstova, u kojima se novinarka vrijeđa, sumnjiči za korupciju, omalovažava i optužuje da radi protiv Kolašina, Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) je proljetos obavjestilo osnovna tužilaštva u Kolašinu i Podgorici o tome, zatraživši da preduzmu zakonske mjere protiv portala i firme koja je osnivač.

"Obavješteni smo da je predmet zadužilo ODT Podgorica (tužilac Nikola Boričić), gdje je sjedište portala i nakon toga više nemamo nikakve informacije - dok Aktuelno nastavlja gotovo svakodnevnu hajku protiv novinarke. Naša advokatica Maja Živković je u više navrata tražila uvid u spise predmeta, ali do danas nam to nije omogućeno", navodi se u saopštenju DPNCG.

U međuvremenu je pokrenuta peticija, takođe objavljena na portalu, u kojoj se traži podrška Kolašinaca protiv izvještavanja novinarke, odnosno da joj se to onemogući jer navodno ”tjera” investitore.

Iz DPNCG ističu da je policija ranije radila procijenu bezbjednosti Šćepanović, ali je ona tada kazala da nema osjećaj ugroženosti.

"U međuvremenu su se stvari promijenile, pa ih je danas obavjestila da nastavak verbalnih napada i peticiju doživljava kao direktnu prijetnju, koja je sputava u obavljanju novinarskog posla. Ona je obavjestila policiju da je gotovo svakodnevno sugrađani upozoravaju da treba da prestane da se bavi određenim temama, ali i da ne namjerava da to učini. Zato DPNCG očekuje od Tužilaštva i policije da rade svoj posao, kako se ne bi ponavljali brojni slučajevi napada na novinare", navodi se u saopštenju Društva.

Poručuju da se nadaju da je sve ono što je Šćepanović do sada pretrpjela dovoljno da razumiju da živi u strahu i otežano radi, "dok Državno tužilaštvo toleriše svakodnevno maltretiranje, uvrede i zastrašivanje ne samo nje, nego još mnogih drugih čiji se rad ne sviđa vlasnicima portala. Na žalost, i danas dio kolega pristaje da radi ovakve prljave poslove".

"Podsjećamo ponovo da je portal „Udar“ radio na kompromitaciji kritičara vlasti DPS-a, uključujući novinare prije svega, a da Državno tužilaštvo ništa nije uradilo tim povodom. Takođe od Ministarstva kulture i medija očekujemo da opomene portal na potrebu i obavezu poštovanja Ustava, zakona i konvencija".

Iz Društva navode da se o odgovornosti portala i kažnjavanju za kršenje zakona i Ustava, te ograničenjima u vezi sa tim, debatovalo tokom rada na izmjeni medijskog zakonodavstva, ali da ono sada stoji u fijokama Vlade, jer, kako tvrde, donosioci političkih odluka u državi u prvi plan stavljaju partijske interese umjesto rješavanja problema u državi.

"Huškačka politika žutih portala, krešnje zakona, Kodeksa novinara, stimgatizacije pojedinih grupa, nacija, vjera, objava lažnih vjesti – veoma je ozbiljan problem kojim se na žalost nadležni državni organi ne bave", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: