Usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. vrijedan 8,75 miliona

Usvojenim dokumentom planirana je realizacija 11 projekata

2246 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu, vrijedan 8,75 miliona eura, usvojen je jednoglasno na današnjoj sjednici Skupštine Prijestonice.

Usvojenim dokumentom planirana je realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8.750.000 eura, koji se odnose na unapređenje i razvoj komunalne, sportske, turističke i javne infrastrukture, očuvanje kulturnog-istorijskog nasljeđa, otvaranje novih radnih mjesta, valorizaciju turističkog potencijala, razvoj ruralnog područja i drugo, rekao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, saopštila je Prijestonica.

Posebno je istakao višegodišnje projekte koji se odnose na izgradnju/rekonstrukciju vodovodne infrastrukture i tretman otpadnih voda, čijom će se realizacijom, kako je kazao, riješiti dugogodišnji problemi redovnog vodosnabdijevanja grada i gubitaka na distributivnoj mreži, kao i problemi odvođenja i regulisanja otpadnih voda grada.

"Programom su obuhvaćeni i drugi značajni infrastrukturni projekti: izgradnja nove sportske dvorane, koja će ispuniti sve propisane standarde dvorana u kojima se igraju međunarodna takmičenja, kao i izgradnja hotela „Lokanda“, podzemne garaže i rekonstrukcije Studentskog trga, za čiju su realizaciju stvoreni svi neophodni preduslovi od strane gradske uprave. Za navedeni projekat završena je analiza opravdanosti javno privatnog partnerstva, a nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za investicije, planirano je sprovođenje javne nabavke za izbor javnog partnera i početak izgradnje hotela", rekao je Đurašković.

Kazao je da realizacijom ovih i drugih značajnih investicija koje su predviđene Programom razvoja Prijestonice za 2024, snažno utiču na poboljšanje ekonomskog ambijenta i stvaraju pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta, što "ostaje prioritet daljeg razvoja Cetinja".

"U ovoj i prethodnoj godini, gradska uprava Prijestonice Cetinje je posvećeno radila na realizaciji niza projekata utvrđenih Kapitalnim budžetom Crne Gore, koji su preuzeti iz Programa razvoja, a od primjene Zakona o Prijestonici i izdvajanja 0.6 odsto sredstava iz državnog budžeta za potrebe razvoja Prijestonice, prethodna godina je rekordna kada je u pitanju realizacija kapitalnog budžeta. Opredjeljenje gradske uprave je da i u narednom periodu nastavimo da gradimo naše Cetinje kao održivu zajednicu građana, željeni dom za život i rad naših mladih sugrađana, u kojem mogu ostvariti svoje potencijale, u kojem su dostupni besplatni vrtići, razvijena putna infrastruktura, sportske hale i svi drugi uslovi za dostojanstven život", naveo je Đurašković.

Zahvalio je svim odbornicama i odbornicima na podršci Programu razvoja Prijestonice za 2024. godinu, kao i na komentarima, sugestijama i kritikama, "jer samo tako možemo biti još uspješniji i još posvećenije raditi za Cetinje.“

Bonus video: