Izazovi Monstata uoči popisa: Popisni listić da ne bude glasački

Jedino Tuzi nisu objavile oglas o angažovanju popisivača, predstavnici Monstata idu na dogovor. U nekim bogatijim opštinama možda neće biti dovoljno popisivača, pa će ih angažovati iz drugih

44519 pregleda 76 reakcija 25 komentar(a)
Podaci sa popisa služe za izradu raznih državnih strategija i planova razvoja, Foto: Shutterstock
Podaci sa popisa služe za izradu raznih državnih strategija i planova razvoja, Foto: Shutterstock

Izazovi za Monstat pri organizovanju popisa jesu da ga sačuva od političkih uticaja i zloupotreba, naročito kod dijela koji se odnosi na podatke o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti, a u organizacionom smislu problem može biti da u opštinama sa nižom stopom nezaposlenosti (Budva, Kotor, Tivat,..) ne bude dovoljno zainteresovanih kandidata za popisivače, zbog čega će ih angažovati iz drugih opština uz plaćanje dodatnih troškova.

U svim opštinama su formirane popisne komisije za popis koji će se održati od 1. do 15. novembra i sve osim Tuzi su objavile javni oglas za angažovanje popisivača i instruktora. Iz Uprave za statistiku Monstat je “Vijestima” saopšteno da će ove nedjelje imati sastanak sa predstavnicima ove opštine kako bi oglas bio objavljen.

Sve ostale aktivnosti na pripremi popisa se odvijaju planiranom dinamikom. Obuka za instruktore biće održana 23-25. oktobra, a za popisivače 28-29. oktobra. Naknadno će biti objavljen oglas za angažovanje operatera za unos podataka.

Ciljevi popisa su da se utvrde demografska kretanja u odnosu na prethodni popis, broj domaćinstava i stanova, socijalna i ekonomska struktura stanovništva, obrazovanje, pismenost i informatičku pismenost, broj podstanara, stanje objekata u kojem žive... Na osnovu tih podataka prave se sve državne strategije razvoja, kao i predlozi prostornih planova, infrastrukturnih planova, potreba u obrazovanju, zdravstvu... Međutim, javnost najviše interesuju podaci o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.

Ovaj popis je dva puta odlagan, jer je trebalo biti 2021. godine pa je odložen zbog pandemije, onda je 2022. odložen zbog nesaglasja političkih stranaka. Treće odlaganje bi bilo problematično jer bi se stvorila prevelika vremenska razlika u odnosu na prethodni popis, a njegovo održavanje je i obaveza iz pristupnih pregovora sa EU.

Garantuju očuvanje objektivnosti

Prema objavljenim oglasima za popisivače se traže kandidati od IV do VIII stepena stručne spreme, a za instruktore od VI do VIII stepena. Prednost imaju oni sa prebivalištem u toj opštini, kao i oni koji su nezaposleni, studenti ili penzioneri. Broj instruktora i popisivača koje opštine traže zavisi od njihove veličine, broja stanovnika odnosno takozvanih popisnih krugova. Podgorica, na primjer, traži 107 instruktora i 917 popisivača.

Na pitanje “Vijesti” da li postoje ograničenja da se za popisivače i instruktore ne mogu angažovati članovi i funkcioneri političkih stranaka, iz Monstata je navedeno da su uslovi za izbor popisivača i instruktora definisani javnim oglasom.

“Pravila za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa uređena su Zakonom o popisu, a ista su detaljnije razrađena metodologijom i uputstvima za popisivanje. Primjenom ovih uputstava zagarantovano je očuvanje objektivnosti pri izboru instruktora i popisivača, s obzirom na to da su članovi popisne komisije državni instruktori, kao predstavnici Uprave za statistiku”, naveli su iz te institucije.

Popisivači će za 15 dana morati da obiđu do sto domaćinstava
Popisivači će za 15 dana morati da obiđu do sto domaćinstavafoto: Boris Pejović

Prilikom organizovanja prethodnog popisa 2011. godine na zahtjev tada opozicionih stranaka Monstat je prihvatio nekoliko zahtjeva - da se uvede duplikat popisnice koja ostaje građaninu, da se rok za objavljivanje podataka o nacionalnoj i vjerskoj pripadnost skrati sa devet mjeseci na 90 dana, da dobiju po dva predstavnika u opštinskim popisnim komisijama i da nominuju po jednog eksperta sa ciljem da se provjeri činjenica da unosi odgovora iz upitnika odgovaraju onome što je u njemu napisano.

Opozicija 2011. utvrdila da je sve tačno

Na pitanje “Vijesti” da li će među članovima opštinskih popisnih komisija, kao i prilikom popisa iz 2011. godine biti i predstavnici vladajućih i opozicionih političkih partija, iz Monstata su naveli da je njihov sastav definisan Zakonom.

“Članove popisne komisije imenuje direktor Uprave za statistiku, i to tri člana predstavnika jedinica lokalne samouprave, na predlog gradonačelnika Glavnog grada i Prijestonice, odnosno predsjednika opštine; dva člana predstavnika Uprave za statistiku (državni instruktori); po jednog člana predstavnika Uprave za katastar i državnu imovinu i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na predlog direktora ih institucija. Izuzetno u zavisnosti od broja stanovnika, broja naseljenih mjesta, površine i razuđenosti teritorije, uz posebno obrazložen zahtjev jedinice lokalne samouprave, direktor Uprave za statistiku može imenovati dodatne članove popisne komisije”, navedeno je u odgovoru.

I za ovaj popis pravilo da je popisivač dužan da duplikat ispunjenog upitnika ostavi građaninu na koji se odnosi.

Na prethodnom popisu ekspert za kontrolu tačnosti unosa podataka o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti kao i maternjem jeziku, na predlog Nove srpske demokratije bio je Milutin Đukanović.

“Na uzorku od 470 kontrolisanih popisnica u trajanju od četiri dana, g-din Đukanović je utvrdio da je Zavod za statistiku sa 100% tačnošću izvršio unos podatka na izabranom slučajnom uzorku, za šta postoje i potpisani izvještaji kontrole od strane predstavnika političke partije Nova srpska demokratija. Kontrola nije nastavljena shodno planu, zbog odustajanja rukovodstva političke partije od dalje kontrole”, navedeno je u izvještaju sa prethodnog popisa.

Da li će biti dovoljno popisivača?

Problem može biti da se u nekim opštinama sa niskom stopom nezaposlenosti, na oglas ne javi dovoljan broj popisivača, što bi izazvalo angažovanje popisivača iz drugih opština i uvećane troškove za smještaj, ishranu, prevoz...

“Uprava za statistiku unaprijed definiše metodologiju i uputstva za popisivanje, koja sadrže i set organizacionih pravila za angažovanje učesnika popisa.

Sačekaćemo ishod javnog oglasa, i ukoliko bude izazova na ovu temu, ista će biti razrađena kroz dodatna uputstva vodeći računa o racionalnom trošenju sredstava predviđenih za popis”, naveli su iz Monstat na pitanje “Vijesti” kako može biti riješen ovaj problem.

Prvi podaci za 30 dana

“Vijesti” su pitale i kada se može očekivati objavljivanje prvih podataka sa popisa, odnosno kada će biti objavljeni podaci o broju stanovnika, domaćinstava i stanova, a kada podaci o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti ili podaci o ekonomsko-socijalnom statusu, obrazovanju...

“Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa. Statistički podaci se smatraju preliminarnim (podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka) sve dok su predmet redovnih revizija. Konačne rezultate Uprava za statistiku će objaviti prema Godišnjem planu zvanične statistike i Kalendaru objavljivanja statističkih podataka”, naveli su iz Monstata.

O naciji i vjeri će kasnije

U izvještaju o sprovedenom popisu iz 2011. godine je navedeno da je “veliko interesovanje šire javnosti, neposredno prije početka popisa, za podacima o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku, kreiralo dodatne zahtjeve korisnika, određene rizike i specifično okruženje u kojem je trebalo realizovati popis”.

Kako je Monstatu tada bila potrebna šira društvena podrška i povjerenje u proces realizacije popisa, prihvatili su veliki broj dodatnih zahtjeva među kojima je bio da se u roku od 90 dana od dana završetka prikupljanja podataka objave konačni podaci o nacionalnoj, odnosno etničkoj strukturi, vjeroispovijesti i maternjem jeziku, što je bilo za šest mjeseci kraći period od planiranog.

pisanje
foto: Shutterstock

Da bi tada ispunili ovaj zahtjev, Monstat je morao da angažuje dodatan broj radnika za unos podataka i kontrolora, a radili su u tri smjene od sedam sati ujutro do dva sata iza ponoći.

Sada će obrada podataka početi odmah nakon 15. novembra.

Zvaničnog roka od 90 dana za podatke o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti nema, a on bi padao na 15. februar. Međutim, kako se u tom periodu nalaze i novogodišnji i božićni praznici, teško da će Monstat dostići prethodni rekord pa bi najbliži mogući period za njihovo objavljivanje mogao biti mart.

DPS, SD i BV traže odlaganje

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je juče da Crna Gora ne može obezbijediti regularno sprovođenje popisa kao najvažnijeg državnog posla.

On je na konferenciji za medije rekao da je stav DPS-a da popis treba odložiti za vrijeme kada će biti stabilne političke okolnosti i uz adekvatnu pripremu i monitoring.

Istakao je da pozivaju Evropsku komisiju (EK) i Eurostat da se hitno uključe u proces monitoringa popisa.

Iz Socijaldemokrata smatraju da popis zakazan za period 1. do 15. novembra treba odložiti, te da se predstavnici opozicije, po uzoru na prethodna dva popisa, moraju uključiti u proces, kako bi on bio validan i kako ne bi došlo do bojkota, odnosno prekida popisa i brojnih nepravilnosti na osnovu kojih bi rezultati popisa mogli biti osporavani.

Srpski nacionalni savjet (SNS) zatražio je od Monstata da u pripremi sprovođena popisa stanovništva, koji bi trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra, obavezno uzmu u obzir ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i obezbijede popisnice na ćirilici.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podržalo je zahtjev predstavnika albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje popisa na mjesec dana. Oni su istakli da imajući u vidu da će prikupljeni podaci biti korišteni u narednim godinama, da je potrebno obezbijediti sve neophodne preduslove da se sprovede na zakonit, cjelovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Monstat da predstavi metodologiju na osnovu koje sprovodi popis.

“Do početka popisa ostalo je nešto više od mjesec dana, a javnosti još uvijek nije poznata metodologija na osnovu koje će biti sprovođena ova najvažnija statistička akcija. Pozivamo Monstat da učini dostupnim javnosti ovaj važan dokument i da javno saopšti zašto to do sada nije učinio”, naveli su iz CDT-a.

Kazne za popisivače i građane, zabranjeno i slikanje

Zakon o popisu definiše i kaznene odredbe za popisivače u druge aktere popisa, kao i građane.

Popisivač, instruktor i kontrolori mogu dobiti novčanu kaznu od 100 do 500 eura, ako ne vrše svoje poslove u skladu sa zakonom, odnosno ako ne vode računa o tačnosti upisa podataka koje su dali davaoci podataka, ako ne čuvaju kao službenu tajnu sve podatke prikupljene od popisanih lica, ako zloupotrijebe postupak popisivanja, na način što će snimati ili fotografisati tok intervjua ili popunjene popisne upitnike i obrasce ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija.

Za građane su takođe predviđene kazne u istom iznosu ako ne daju podatke koji se od njih traže popisom i ako na svako pitanje ne daju tačan i potpun odgovor, ako zloupotrijebe postupak popisivanja na način što snimaju ili fotografišu tok intervjua ili popunjene popisne upitnike ili ako snimak ili fotografiju javno objave putem interneta ili medija, ako ne daju podatke o odsutnim članovima domaćinstva, ako kao roditelj, usvojitelj ili staratelj ne daju podatke o djeci mlađoj od 15 godina i ako budu prisutni tokom dolaska popisivača, a ne postupe shodno ostavljenom pisanom obavještenju.

Obim posla i naknade za popisivače

Iznos naknada za popisivače i instruktore definas je odlukom Vlade iz juna, a one zavise od broja ispunjenih popisnica u popisnom krugu kojeg su dobili, kao i od toga da li se njihova teritorija koju trebaju obići za 15 dana nalazi u gradskoj ili seoskoj sredini.

“Popisivač se zadužuje za jedan ili više popisnih krugova, a koliko će popisati domaćinstava zavisi od broja jedinica popisa koje čine popisni krug. Pri formiranju popisnih krugova vodilo se računa da u njemu bude onoliko jedinica popisa koliko popisivač moze realno da popiše za period terenskog rada popisa od 1. do 15. novembra. Tako je na primjer, u gradskim sredinama popisni krug veličine do sto domaćinstava, dok je u seoskom području koje je razuđeno broj domaćinstava od 30 do 50”, naveli su “Vijestima” iz Monstata.

Prema Vladinoj odluci, instruktoru pripada fiksna naknada od 100 eura, a uvećana je za kontrolu svake popisnice ima do 15 do 25 centi zavisno da li je za građanina, domaćinstvo ili stan. Takođe ima dodatnu dnevnicu od 18 eura za terensku kontrolu, i pravo na dnevnu naknadu troškova od 10 eura.

Popisivač ima naknadu po ispunjenoj popisnici od 0,5, 1,30 i 1,60 eura, dnevnicu za obilazak od 18 eura i naknadu dnevnih troškova od 10 eura. Ako je popisivač dobio udaljeno područje ili sa manje od 50 osoba, ima dodatnu naknadu od 50 eura.

Na primjer, ako popisivač ima sto domaćinstava sa 300 članova, može imati ukupnu naknadu od oko 900 eura.

Biće popisani i stranci koji imaju boravište

Popisom će biti obuhvaćeni i stanci sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, kojih prema nezvaničnim podacima MUP-a sada ima oko 80 hiljada, usljed velikog broja dolazaka građana Turske, Ukrajine i Rusije zbog političkih i ratnih kriza u tim državama.

“Zakon o popisu predviđa da će se popisom obuhvatiti, između ostalog, i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori”, naveli su iz Monstata.

Popisivači će obići sve objekte koje imaju na svojoj teritoriji i obaviti intervju sa svim zatečenim osobama, a tamo gdje ne nađu nikoga ostaviti pisano obavještenje.

Na pitanje da li će podaci o njima biti objavljeni u konačnom zbiru sa podacima crnogorskih građana ili će evidencija o njima biti odvojena, iz Monstata su naveli da shodno Zakonu o popisu, stanovništvo predstavljaju lica sa uobičajenim mjestom boravka u Crnoj Gori, a njihovo državljanstvo će biti jedna od karakteristika koja se prikuplja popisom.

Bonus video: