Vučelić: Kolektor ćemo završiti za tri godine

Vučelić je kazao da je pet miliona, koje su Demokrate pomenule da će biti izgubljeno, ustvari dio kredita od 35 miliona sa KfW bankom i Ministarstvom finansija Vlade Crne Gore
318 pregleda 5 komentar(a)
Vodovod, Vladan Vučelić, Foto: Luka Zeković
Vodovod, Vladan Vučelić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2017. 17:56h

Tender za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici biće raspisan do kraja godine ili u prvom kvartalu 2018. godine, a projekat će biti završen za tri godine, saopštio je danas direktor preduzeće „Vodovod i kanalizacija” Vladan Vučelić.

On je precizirao da će za izgradnju tog uređaja, kao i prateće infrastrukture prema studiji trebati oko 50 miliona eura, od čega je već 35 miliona obezbijeđeno iz kredita, 10,5 miliona su dobili grantova, a ukoliko bi nedostajalo novca, izdvojen bi bio iz budžeta Glavnog grada.

Vučelić je jučerašnje navode Demokrata oko izgradnje kolektora, nazvao politikanstvom i neznanjem i istakao da se projekat odvija planiranom dinamikom.

“Dobili smo deset i po miliona nepovratnih sredstava, odnosno grantova. To znači da smo kvalitetnim aplikacijama od Investicionog fonda za Zapadni Balkan tokom 2016. obezbijedili 1,1 milion eura donacija. KfW banka je finansirala izradu studija i tender agenta sa pratećim troškovima sa 400 hiljada eura, a ove godine smo od Inversticionog Fonda za Zapadni Balkan (WBIF) dobili devet miliona besspovratnog novca”, istakao je Vučelić.

On je kazao da je pet miliona, koje su Demokrate pomenule da će biti izgubljeno, ustvari dio kredita od 35 miliona sa KfW bankom i Ministarstvom finansija Vlade Crne Gore, a koji je obezbijeđen pod povoljnijim uslovima.

“Ta sredstva su već predviđena budžetskom stavkom Vlade za 2018. godinu”, kazao je Vučelić.

On je istakao da je toku tender za odabir konsultanta, a do sada su dokumentaciju preuzele 33 kompanije.

“Tender se završava 15. septembra, a posao konsultanta će biti da izradi međunarodni javni tender za izbor izvođača radova. Izvjesno je da će u toku oktobra biti poznata konsulatanska firma za implementaciju projekta”, kazao je Vučelić.

On je kazao da studija izvodljivosti za projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda je završen dokument i da su Demokrate i tu obmanule javnost.

Kako je pojasnio tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije” Filip Makrid studija sa dodatnom dokumentacijom sadrži tehničko-finansijske podatke, koji će biti sastavni dio tenderskog dokumenta i koji po preporuci finansijera, odnosno KfW banke, ne mogu biti javno objavljeni, već samo interno upotrijebljeni sa ciljem dobijan ja što pobvoljnije ponude od strane potencijalnog izvođača.

“Studija u integralnoj formi biće prezentovana javnosti kada odabrani konsultant za implementaciju projekta potvrdi tehničke i finansijeske parametre definisane Studijom, bez bilo kakve bojazni po bududući javni poziv za izbor izvođača”, kazao je Makrid.

Vučelić je istakao da navodi Demokrata da stavljanje DUP-a “Industrijska zona -KAP Podgorica” van snage može dovesti u pitanje realizaciju projekta, su takođe neinformisanost i nepoznavanje zakonske procedure.

“Napominjem da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i glavni kolektori su od opšteg interesa, definisani su Prostornim urbanističkim planom i izdavanje građevinske dozvole za taj tip postrojenja ne može da bude doveden u pitanje”, istakao je Vučelić.

Predsjednik Odbora direktora "Vodovoda i kanalizacije" profesor Petar Živković istakao je da je sadašnji kvalitet vode rijeke Morače nizvodno od sadašnjeg kolektora nezadovoljavajući da ta voda ne bi trebalo da se koristi ni za zalivanje.

"Izgradnjom novog postrojenja biće eliminisani i neprijatni mirisi, a biće tretiran i mulj. Sadašnje stanje sa kvalitetom vode je loše, odnosno postrojenje kod Krivog mosta nema dovoljno kapaciteta", kazao je Živković.

Bonus video: