"Senior fest" organizovan u Podgorici; Borovinić Bojović: "Od starijih učimo i na njih se ugledamo"

"Najmanje što možemo i moramo učiniti za vas jeste da vam obezbijedimo da zdravo i srećno koračate ovom etapom života", rekla je predsjednica Skupštine Glavnog grada na otvaranju "Senior festa"

8922 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Skupština Glavnog grada
Foto: Skupština Glavnog grada

Povodom 1. oktobra - Međunarodnog dana starijih osoba, u Podgorici je danas otvorena manifestacija "Senior fest".

Događaj je svečano otvorila predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, koja je rekla da je u potpunosti saglasna sa sloganom manifestacije, da je „jedno društvo humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima”.

Dodala je da stariji nisu briga i teret društvu, već upravo suprotno, njegov značajan kapital.

Senior fest
foto: Skupština Glavnog grada

“Vi ste naši roditelji, naše babe, djedovi, naša rodbina, naša porodica, a upravo je porodica stub jednog društva, veza sa našom prošlošću i most ka našoj budućnosti. Osim što ste dio nas danas, što ste naša sadašnjost, vi ste naša istorija, a kako bi stari Latini rekli: 'Istorija je učiteljica života'. Zahvaljujući vama mi danas postojimo, od vas smo učili i učimo, na vas se ugledamo. Stoga, najmanje što možemo i moramo učiniti za vas jeste da vam obezbijedimo da zdravo i srećno koračate ovom etapom života”, poručila je Borovinić Bojović, kako je saopšteno iz Skupštine Glavnog grada.

Rekla je da Glavni grad "prepoznaje bitnost brojne socijalne kategorije kao što su penzioneri" i da će kontinuirano raditi na podizanju svijesti javnosti o njihovom doprinosu u društvu i njihovom značaju.

"Najstarija populacija nepravedno zapostavljena"

Dr Nataša Beširević, direktorica Evropske kuće u Crnoj Gori, kazala je da su srećni što su se pridružili organizaciji događaja i naglasila da je EU prepoznala da je najstarija populacija u Crnoj Gori koja čini petinu stanovništva nepravedno zapostavljena, saopštio je organizator.

Na "Senior festu" je, kako su naveli, danas boravio veliki broj korisnika svih crnogorskih domova starih, kao i denvnih centara za stare koji su izložili svoje ručne radove.

"Seniori su se zabavljali uz muziku, ples, šah, pikado, a imali su priliku da besplatno izmjere šećer, pritisak i vitaminsko minieralni status, kao i da čuju više o bezbjednom plaćanju na internetu", navodi se u saopštenju.

Događaj je završen koncertom KIC Pop hora.

Bonus video: