Direktorica Opšte bolnice Nikšić: Greška medicinara samo jednom ustanovljena

Opšta bolnica Nikšić suočena sa više prijava pacijenata u posljednje dvije godine, direktorica tvrdi da su sproveli sve zakonom propisane procedure...

57374 pregleda 54 reakcija 38 komentar(a)
Komisija za kontrolu kvaliteta daje sud: Milatović Perović, Foto: Svetlana Mandić
Komisija za kontrolu kvaliteta daje sud: Milatović Perović, Foto: Svetlana Mandić

Nedavna smrt novorođenčeta u nikšićkoj Opštoj bolnici (OB) uznemirila je javnost, ali i otvorila pitanja da li su riješeni slučajevi koji su se posljednje dvije godine desili u toj ustanovi, je li utvrđena odgovornost medicinskog osoblja i da li je neko od njih, zbog eventualnih grešaka, sankcionisan.

Direktorica OB, dr Dušanka Milatović Perović odgovorila je “Vijestima” da su u toj ustanovi sproveli sve zakonom propisane procedure i da je samo u jednom slučaju ustanovljena greška medicinskog osoblja i to, kako je istakla, u periodu kada ona nije bila direktorica pomenute ustanove.

Ona je pojasnila da je jedna medicinska sestra suspendovana, dok drugoj nije produžen ugovor o volonterskom radu, nakon što je u martu prošle godine pacijentu, smještenom na internom odjeljenju, greškom data krv, uz to neodgovarajuće krvne grupe, pa je doživio anafilaktički šok i hitno prebačen u Klinički centar Crne Gore (KCCG)... Pacijent je tužio Bolnicu i na ime materijalne odštete traži 30.000 eura...

U junu ove godine Nikšićanka kojoj je hirurškim putem uklonjena braunila iz vene na ruci, koja je, kako tvrdi, tu ostala nakon carskog reza 12. januara, podnijela je tužbu protiv OB zbog ugrožavanja zdravlja i nesavjesnog rada.

Direktorica je istakla da im je od juna prošle godine više glavnih sestara prijavilo neželjena dejstva intravenskih kanila, takozvanih braunila, odnosno da ostaje plastični kateter u veni prilikom odstranjivanja i da mandren propušta krv uprkos postavljenom zatvaraču.

“Prvu reklamaciju dobavljaču ‘Montefarmu’ smo poslali u oktobru prošle godine i odgovor je dobijen 3. novembra u kome stoji da je IV kanila ispravna, uz sertifikat o analizi od strane proizvođača iz Indije. Ponovo su primjedbe ‘Montefarmu’ poslate 15. avgusta ove godine. Konstultovali smo KCCG i još neke ustanove u Crnoj Gori, koje su potvrdile da i oni imaju iste probleme sa IV kanilama”, kazala je Milatović Perović.

Istakla je da su u svim slučajevima, kao i prijavljenom od juna, braunile hirurški odstranjene bez posljedica.

Krajem septembra prošle godine majka sedmogodišnjeg dječaka je prijavila da je u epruveti gdje je bio rastvoren lijek, koji je dječak popio, osjetila miris alkohola. Radi se o lijeku koji je, noć prije nego što je dječak popio, medicinska sestra rastvorila iz čaše sa destilovanom vodom, a po usmenom nalogu doktorice. Dijete, prema riječima njegove majke, kazala je direktorica, nije imalo nikakvih zdravstvenih problema nakon uzetog lijeka.

“Na zahtjev glavne sestre i moj zahtjev, od majke djeteta je zatraženo da donese tu epruvetu, ali je ona odgovorila da je istu bacila, tako da nije dokazano da je alkohol uopšte bio prisutan u toj epruveti, iako se i MUP uključio u istragu. Protiv medicinske sestre je pokrenut disciplinski postupak i Komisija za kontrolu kvaliteta Opšte bolnice Nikšić je konstantovala je da je dežurna doktorica napravila stručnu grešku jer nije napisala nalog koji treba da sadrži vrstu i količinu lijeka, način njegove pripreme i uzimanja, dok je medicinska sestra napravila grešku jer je lijek rastvorila bez pisanog naloga ordinirajućeg doktora”, navela je direktorica.

Kako je Komisija zaključila i glavna sestra i načelnica dječjeg odjeljenja su napravile grešku jer nijesu izolovale čašu sa destilovanom vodom radi dalje analize, iako su one tu čašu vidjele nakon 12 i više sati.

“Komisija je predložila da naložim odgovornim licima pedijatrijskog odjeljenja da rade na stalnoj edukaciji i upoznavanju medicinskog osoblja sa procedurama i postupcima zdravstvene njege, kao i sa postupcima davanja svih vrsta terapije koje se rade na dječjem odjeljenju, u cilju predupređivanja mogućih neželjenih događaja. U ovoj situaciji nije dokazano prisustvo alkohola u čaši sa destilovanom vodom, niti u epruveti odakle je majka navodno djetetu dala lijek, a sve to nije uticalo na zdravstveno stanje djeteta”, kazala je Milatović Perović i navela da je postupila po zaključku Komisije.

30 hiljada eura tužbom protiv Opšte bolnice traži pacijent kome je greškom data krv, neodgovarajuće krvne grupe...

Krajem juna ove godine, Nikšićanka je prijavila da je sa djetetom u naručju, koje je na igralištu imalo konvulzije, u večernjim satima došla na vrata bolničkog odjeljenja, ali je dežurna sestra vratila sprat niže kod dežurnog pedijatra.

“Dijete je pregledano od strane dežurnog pedijatra koji je notirao da je riječ o epileptičkom napadu koji je prošao, da je djete bilo pospano, kao i da nije bilo indikacije za ordiniranjem neke terapije. Doktorica je uputila dijete na ispitivanje na dječje odjeljenje, što je majka djeteta odbila”, kazala je direktorica.

Komisija za kontrolu kvaliteta je donijela zaključak da je dežurna sestra ispoštovala organizacionu šemu rada odjeljenja pedijatrije i dijete uputila nadležnom pedijatru koji je odmah obavio pregled i konstatovao da dijete nije u konvulziji, te dao uput za odjeljenje.

Bonus video: