Opština Tivat restaurirala dva spomen obilježja

"Spomen obiležija kao važni objekti koji nas podsjećaju na ličnosti i događaje iz naše bogate nacionalne istorije i oni moraju biti u žiži naše opštine"

2685 pregleda 1 komentar(a)
Spomenik dignut u čast stogodišnjice nekadašnjeg tivatskog vojnog brodgradilišta Arsenal, Foto: Siniša Luković
Spomenik dignut u čast stogodišnjice nekadašnjeg tivatskog vojnog brodgradilišta Arsenal, Foto: Siniša Luković

U sklopu aktivnosti kojima se obilježavaju Dani Evropske baštine 2023., Opština Tivat završila je restauraciju dva spomen obilježja u tom gradu.

Tako je obnovljen je spomenik u čast stogodišnjice nekadašnjeg tivatskog vojnog brodgradilišta Arsenal, koji se nalazi na Trgu kulture a koji je podignut 1989. godine.

Ovo spomen obilježje se sastoji od velikog brodskog sidra, kamene platforme i bronzane table.

Drugo restaurirano obilježije je spomen ploča posvećen formiranju tivatskog partizanskog bataljona 1943. godine.

"Spomen obiležija kao važni objekti koji nas podsjećaju na ličnosti i događaje iz naše bogate nacionalne istorije i oni moraju biti u žiži naše opštine. Spomenici i spomen obilježja trebaju da budu temelj turističkog razvoja i shodno tome moraju biti očuvani i održavani. Ova aktivnost Opština Tivat je realizovala kroz Strategiju za kulturu", istakla je tim povodom menadžerka Opštine Patricija Pobrić.

Lokalna uprava Tivta inače, ima zvanično ima evidentirana ukupno 33 spomen obilježija razne vrste, a ove godine je pokrenuta inicijativa postepene restauracije ovog važnog istorijskog nasljeđa.

Bonus video: