Poljoprivredni proizvođači u Bijelom Polju o mjeri podsticaja Opštine: Podrška poželjna ali nije dovoljna

Opština Bijelo Polje obezbjeđuje dio uslova poljoprivrednicima za bolji plasman proizvoda

7028 pregleda 1 komentar(a)
Zasad jagoda domaćinstva Omerović, Foto: Opština Bijelo Polje
Zasad jagoda domaćinstva Omerović, Foto: Opština Bijelo Polje

Opštinski Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj realizovao je mjeru Podsticaj proizvodnji, preradi i transportu voća i povrća u Bijelom Polju, u okviru Programa mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja za 2023. godinu.

Korisnici mjere su poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Bijelo Polje koji poljoprivredne proizvode plasiraju na tržištu u Bijelom Polju, Podgorici i primorskim gradovima. Iako zahvaljni na toj vrsti podrške, poljoprivrednici tvrde da j eona nedovoljna.

Podrška se daje u vidu refundiranja troškova za: nabavku manjih namjenskih vozila na principu pikap furgon, nabavku odgovarajućih vozila sa rashladnim uređajem. Pravo na podršku imala su registrovana poljoprivredna gazdinstva i registrovani poljoprivredni proizvođači koji na svom ili zakupljenom posjedu intenzivno obrađuju i proizvode voće ili povrće na površini od minimum jednog hektara. Subvencija nije podrazumijevala troškove registracije vozila, osiguranja i transporta.

“Ove godine smo opredijelili za namjene podrške nabavku vozila za prevoz hrane 8.000 eura a ukupno smo imali osam zahtjeva, što pokazuje veliku zainteresovanost mjesnih zajednica, a to je i naš posebni cilj. Realizacijom ove mjere nabavkom mehanizacije i specijalizovanih vozila povećava se bezbjednost hrane i dostupnost tržišta, a u krajnjem se povećava i konkurentnost proizvoda, jer svježa i zdrava hrana ima veću cijenu. Od devet zahtjeva u osam slučajeva je riješeno pozitivno, pa su za nabavku vozila čija je procijenjena vrijednost preko 30.000 eura poljoprivredni proizvođači dobili ukupno osam hiljada eura podsticaja”, kazala je rukovoditeljka Sekretarijata Suzana Rovčanin.

Jedan od korisnika podsticaja je i Faik Omerović iz Potkrajaca kod Bijelog Polja. To mjesto je poznato po povoljnim uslovima i razvojnom infrastrukturom za plasteničku proizvodnju, kao i za uzgoj ratarskih kultura paprika i kupusa.

Omerović je koristio podsticaj za refundaciju za nabavku vozila za transport poljoprivrednih proizvoda. Omerovići su u tolikoj mjeri ovladali proizvodnjom povrtarskih kultura, da su stvorili svojevrstan brend kod trgovačnih lanaca u Crnoj Gori, prvenstveno u Podgorici, koji odmah kada vide oznake domaćinsta Omerović, obezbjeđuju robu unaprijed čak je i rezervišu

“Kvalitet uvijek ima tržište. Mukotrpno smo radili i stvarali godinama, od našeg imanja proširili smo proizvodnju i oko pet hektara zakupili raspoloživo poljoprivredno obradivo zemljište od naših sugrađana u Potkrajcima i Bistrici. U toku sezone svakodnevno od jutra do mraka cijela porodica je angažovana na održavanju zasada”, kazao je Omerović.

On je naveo da pod zasadima imaju oko šest hektara povrtarskih kultura, od kojih najviše kupus, papriku, krompir i jagode.

“U toku sezone moramo obezbijediti zasad, mehanizaciju, vodu, radnike i vozila za prevoz robe. Uložili smo sredstva za kupovinu kombija od 15.000 eura, a za subvenciju sam dobio pet odsto vrijednosti vozila, u vidu refundacije troškova, što je oko 800 eura, pa smatram da je podrška Opštine korisna ali svakako nedovoljna da bismo pokrili neke osnovne troškove oko plasmana robe. Svakako smo zahvalni Opštini i resornom Sekretarijatu koji nas obilaze u Mjesnoj zajednici kad su prezentacije mjera, daju savjete i u toku sezone obavještavaju o mjerama lokalnog agrobudžeta”, kazao je Omerović.

Iz Opštine navode da su do ove godine imali u sastavu te podsticajne mjere i nabavku mehanizacije za preradu, sušenje i cijeđenje voća, ali su je, poslije javne rasprave, a prije usvajanja Programa mjera, uklonili jer građani podsticaj za mehanizaciju mogu koristiti kod Sekretarijata za poljoprivredu.

Bonus video: