Kabinet Abazovića potrošio znatno više novca u septembru 2022. od zakonskog limita: Izbori ne odlažu put u Njujork

Iz kabineta Abazovića u odgovoru ASK-a priznaju da su u septembru 2022. potrošili znatno više od zakonskih ograničenja, pravdaju to državničkim obavezama

11543 pregleda 33 reakcija 13 komentar(a)
Abazović i Milatović ne odgovaraju koliko je novca potrošila delegacija ove godine: Premijer u Njujorku 2022., Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Milatović ne odgovaraju koliko je novca potrošila delegacija ove godine: Premijer u Njujorku 2022., Foto: Vlada Crne Gore

Kabinet premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića potrošio je u septembru prošle godine i više od 28 odsto u odnosu na ograničenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a razlog za to je, između ostalog, prošlogodišnji put u Njujork, na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

To proizlazi iz odgovora Abazovićevog kabineta, dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) i “Vijestima”.

ASK je prošlog mjeseca pokrenula postupak ispitivanja da li je Kabinet premijera prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i u septembru prošle godine potrošio 43.000 eura više u odnosu na zakonske limite.

Agencija je postupak započela skoro godinu nakon što joj je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila prijavu o kršenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

MANS je u prijavio tvrdio da je prosječna potrošnja Abazovićevog kabineta šest mjeseci prije raspisivanja izbora iznosila 152.675 eura, dok je u septembru ukupno potrošeno 195.981 - za 43.305 eura više.

Iz kabineta Abazovića dostavili su “Vijestima” odgovor koji su uputili i ASK, a tvrde da su se strogo pridržavali člana 38 stav 1 Zakona.

Ta odredba propisuje zabranu mjesečne potrošnje veće od prosječne u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

“Navedene odredbe se Kabinet predsjednika Vlade strogo pridržavao, o čemu su analitičke kartice javno dostupne na službenoj internet stranici Vlade Crne Gore, a koje su u skladu sa stavom 5 istog člana i Vašoj Agenciji uredno i blagovremeno dostavljane”, navodi se u odgovoru.

Iz kabineta su kazali da faktična potrošnja u septembru 2022. jeste bila veća i od navedenih 28 odsto, za koje im “ostaje nejasno kako su izračunali od podnosioca prijave”.

“Ovo uvećanje bilo je prouzrokovano činjenicom da se u septembru održava godišnja Generalna skupština UN, na kojoj naša država redovno učestvuje. S tim u vezi, predsjednik Vlade bio je šef crnogorske delegacije, koja je u ime države, a ne Kabineta, učestvovala u radu Generalne skupštine, te su troškovi svakog septembra značajno veći upravo po ovom osnovu”, navodi se u odgovoru Abazovićevog kabineta.

Ističu da su u septembru 2022. na naplatu pristigle i fakture godine iz sredine jula, kada je održan petodnevni sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje održanog u Podgorici.

“To je bio prvi put da se takav sastanak održi u regionu Zapadnog Balkana, a njime je predsjedavao visoki predstavnik EU Žozep Borel. Kako su troškovi plaćeni od tekuće budžetske rezerve koju je resorno ministarstvo preusmjerilo, po prispijeću faktura, a nakon godišnjih odmora i stoga izvršilo plaćanje u septembru. Za oba događaja, podaci su, takođe, u cjelosti dostupni na zvaničnoj internet stranici Vlade”, piše u odgovoru kabineta.

Istakli su da je Crna Gora samo u proteklih godinu prošla kroz četiri pojedinačna izborna ciklusa, “praktično se neprekidno nalazeći pod ograničenjima iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koja su predviđena kao normativni izuzetak”.

“Sve to je značajno otežavalo redovno funkcionisanje i izvršavanje kako domaćih, tako i međunarodnih obaveza koje Vlada i njen predsjednik imaju. Ipak, i pri takvom stanju stvari, Kabinet je uspio da u svemu ostajući dosljedan u ispunjavanju zakona”, tvrde iz kabineta premijera.

“Vijesti” su 21. septembra objavile da predsjednici Vlade i države Abazović i Jakov Milatović ne odgovaraju o visini troškova ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg službenog odlaska crnogorske delegacije u Njujork na Generalnu skupštinu UN. Ove godine u Njujork je otišlo dvadesetak ljudi u dvije delegacije.

Bonus video: