Država neće da vrati đedovinu Ivanovićima

Riječ o jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, na samom ulazu u Budvu, praktično jedine preostale velike parcele uz samu obalu, na koju su oko navodno bacili brojni investitori
12 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.08.2017. 06:14h

Ministarstvo finansija odbilo je da porodici Ivanović vrati 7.000 kvadrata atraktivnog zemljišnog kompleksa na lokalitetu Lugovi, na kojem se nalazi stadion FK Mogren.

Raniji vlasnici su uložili tužbu Upravnom sudu, čime je nastavljena njihova desetogodišnja borba da vrate đedovinu.

Zabilježba tužbe Ivanovića upisana je kao teret u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Mještani su se do sada pozivali na deeksproprijaciju, jer zemlja koja im je oduzeta nije privedena namjeni.

Budvanksi Katastar je u nekoliko navrata, što je potvrdilo i Ministarstvo, donosio rješenje da se Ivanovićima vrati zemlja.

Nakon žalbe Hotelske grupe “Budvanska rivijera“, Ministarsvo je donijelo rješenje u kome navodi da Ivanovići nijesu imali osnova da se pozivaju na Zakon o deeksproprijaciji, kojim se odbija uknjiženje.

Nakon toga, Ivanovići su podnijeli tužbu.

Riječ o jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, na samom ulazu u Budvu, praktično jedine preostale velike parcele uz samu obalu, na koju su oko navodno bacili brojni investitori.

Zemljište je oduzeto Ivanovićima 1964. godine, odlukom tadašnje Skupštine Opštine, i dato “Budvanskoj rivijeri” i fudbalskom klubu.

Lugovi su zemljišni kompleks od 12.000 kvadrata, na kojem je Detaljnim urbanističkim planom ucrtan poslovno-stambeni kompleks.

Opština je u nekoliko navrata pokušavala da proda kompleks, a to je prethodno namjeravao da učini FK Mogren.

Opštinsko rukovodstvo je još u aprilu 2015. oglasilo da namjerava da proda kompleks i inkasira najmanje 12 miliona eura, ali je to Vlada osujetila zbog neriješenih imovinskih odnosa.

Kako zemlja nije privedena namjeni, staromještanska porodica Ivanović je, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za nekretnine.

Zemljište godinama unazad prate brojne kontroverze, a njime se bavilo i specijalno tužilaštvo.

Bura u javnosti izbila je 2012. godine, nakon namjere tadašnje opštinske DPS-SDP vlasti da ustupi FK “Mogren” 12.000 kvadrata na Lugovima i 80.000 u gradskoj četvrti Dubovica.

Zemlja je procijenjena na 21 milion eura, što je bio ujedno i osnivački kapital novoosnovanog kluba. Nakon medijskog pristiska i protesta opozicije i bivših vlasnika, vlast je odluku skinula sa dnevnog reda Skupštine.

Mogren htio da gradi stadion, Darko Šarić bio u poslu

FK “Mogren” planirao je izgradnju stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja na Lugovima, ali je ideja pala u vodu a slučaj preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

FK “Mogren” je 2009. sa firmom „Amsone enterprises Montenegro“, čiji je osnivač kiparska kompanija Amsone enterprises ltd, te firmom “Nova star CG”, osnovala novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine preknjiženo 1,2 hektara najatraktivnijeg zemljišta u metropoli turizma.

Stvarni vlasnici kompanije Nova star CG na koju su prenesena prava nad vrijednim zemljištem krili su se iza ofšor destinacija, ali dokumentacija do koje su došli istraživači MANS-a i OCCRP-a pokazuje da je riječ o Danijeli Šarić, sestri narkobosa Darka Šarića, i njegovom advokatu Nebojši Jestroviću koji je u Srbiji optužen za pranje novca od kokaina.

Kada je cijeli slučaj došao do specijalnog tužioca, a inspektori za organizovani kriminal ispitali gotovo 30 članova Skupštine kluba, FK “Mogren” je ekspresno donio odluku da raskine ugovor i izađe iz firme “Novastar investment”, a zemlju vrati u svoje vlasništvo.

I Opština je donijela odluku da na sebe vraća zemlju koju je ustupila FK “Mogren”, ostavljajući klubu nekoliko hiljada kvadrata.

Kule bliznakinje u DUP

Na Lugovima je DUP-om “Budva centar“ predviđena gradnja dvije jedanaestospratne kule bliznakinje. Planski dokument je trenutno stavljena van snage. FK “Mogren” je još 2013. dobio urbanističko-tehničke uslove od Ministarstva održivog razvoja i turizma za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa na mjestu sadašnjeg stadiona “Lugovi“.

Na lokalitetu koji je u međuvremenu prešao u opštinske ruke, predviđena je gradnja oko 100.000 kvadrata stamebno-poslovnog prostora.

Bonus video: