Aparat za klađenje gdje mu nije mjesto: "Narodna kuhinja i kocka ne idu skupa”

Odbornik DPS-a pozvao tužilaštvo da ispita poslovanje NVO, posebno zbog aparata za klađenje u prostorijama koji je nedavno opština Pljevlja besplatno ustupila

31483 pregleda 177 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Odbornik Demokratske partije socijalista u Skupštini Opštini Pljevlja Saša Ječmenica pozvao je tužilaštvo da ispita poslovanje Narodne kuhinje u tom gradu, koja je sa radom počela prije nešto više od godinu.

Ječmenica je pozvao i lokalnu upravu da preuzme upravljanje Narodnom kuhinjom, umjesto što to sada radi istoimena nevladina organizacija, jer je kako tvrdi, Opština nadležna za socijalnu politiku.

“Posao je povjeren nevladinom udruženju koje je sumnjivog karaktera. Ta NVO je korisnik brojnih donacija Opštine, Rudnika uglja, čak i Opštine Nikšić, a sa druge osnivači te NVO organizovali su klađenje i kockanje u Narodnoj kuhinji. Kakve veze ima socijalna priča Narodne kuhinje i aparat u prostorijama koji je nedavno opština besplatno ustupila toj NVO. Ona je dobila više od 130.000 eura donacija. Da li neko te donacije prati? Mnoge okolnosti ukazuju na to da je došlo do izvršenja krivičnih djela”, kazao je Ječmenica.

On je pozvao lokalnu upravu da preuzme upravljanje Narodnom kuhinjom, a ne da daje imovinu od stotinu hiljada eura da neko organizuje klađenje.

“Treba Opština da stane iza Narodne kuhinje, a ne fizička lica. Bojim se da ovdje ima dosta stvari koje su jako sumnjive a nadam se i da će tužilaštvo sve ovo ispitati”, rekao je Ječmenica.

Ječmenica
Ječmenicafoto: Goran Malidžan

On tvrdi da aparat za klađenje nema oznaku ko je koncesionar igara na sreću i smatra da je neophodno zatražiti ugovor o koncesiji i ispitati da li je ovo nelegalna kladionica.

“Moramo da štitimo imovinu opštine Pljevlja. Ovaj aparat pokazuje da se u ovom prostoru sprovodi klađenje da su jako sumnjivi papiri od tog aparata za klađenje i da nije spojivo obavljanje djelatnosti socijalne zaštite i kladioničarskih usluga, u istom prostoru koji opština besplatno ustupila NVO. Da li ijedan pljevaljski ugostitelj koji izdaje fiskalni račun za svoje usluge ili ima aparat za klađenje ima privilegiju da ga lokalna samouprava časti pet godina kirije za poslovni prostor”, rekao je Ječmenica.

Odbornik Nove Božidar Jelovac smatra da svi oni koji sumnjaju u rad Narodne kuhinje imaju mogućnost da predaju krivičnu prijavu tužilaštvu u Pljeljlima.

“Ja ne znam zašto neko pokušava da oblati ljude koji su se upustili u human posao. To je ogromna odgovornost voditi jednu takvu NVO. Ako neko misli da te ljude ne treba pomoći, da se korisnicima isporučuje obrok, onda je to strašno. Opština nije predala prostor nego dala na korišćenje. Novac koji se zarađuje u bifeu i preko aparata ulažu se u rad kuhinje i obezbjeđenje obroka obroka korisnicima. Strašno je izmišljati da neko kocka, a posebno nekog ko radi jedan human posao optuživati da zloupotrebljava novac koji se dobija iz donacija. Ja pozivam osnivače Narodne kuhinje da se djelatnost prošire i da se tamo može otići da se kupi obrok. Imamo mnogo starih lica, samaca oni imaju primanja ali ne mogu da idu u restoran ali bi mogli da kupe jedan obrok i olakšaju sebi život”, rekao je Jelovac.

Opština Pljevlja je nedavno ustupila besplatno na korišćenje poslovni prostor veličine 125 metara kvadratnih NVO “Narodna kuhinja Pljevlja”, za koji je ta NVO mjesečno izdvajala 399 eura. Trenutno usluge Narodne kuhinje koristi oko 180 građana, a Potpara kaže da je za njen rad, uključujući namirnice, zarade zaposlenih i režije mjesečno potrebno oko 9,5 hiljada eura. U Narodnoj kuhinji u Pljevljima zaposlena su četiri radnika.

Potpara: Sve po propisima, to je dodatni izvor prihoda

Jedan od osnivača Narodne kuhinje Milan Potpara kazao je da je njihov rad transparentan i pozvao i tužilaštvo i finansijsku inspekciju da ispitaju njihovo poslovanje.

Kazao je da je kafe bar dodatno sredstvo za finansiranje rada Narodne kuhinje, jer za njen rad potrebno dosta novca i opstaje zahvaljujući donacijama Rudnika uglja i Opštine Pljevlja.

“Mi ništa ne radimo bez fiskalnih računa i svako ko želi može to da provjeri. Bezbrižni smo što se tiče toga. Naša NVO je i registrovana za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a imamo i odobrenje lokalne samouprave. Dozvolu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u poslovnim prostorijama u zgradi na gradskoj pijaci izdao nam je Sekretarijat za privredu, dok je još na čelu bio Budimir Bajčetić”, rekao je Potpara.

On je naveo i da aparat za klađenje nije u funkciji, ali da će biti kada potpišu ugovor sa nekim koncesionarom za igre ne sreću.

Bonus video: