Turbo kružni tok umjesto semafora u Ulcinju

Ulcinj planira turbo raskrsnicu na ulazu u grad, prvu takvog tipa u Crnoj Gori

7449 pregleda 45 reakcija 12 komentar(a)
Animacija turbe kružne raskrsnice, Foto: Opština
Animacija turbe kružne raskrsnice, Foto: Opština

Umjesto semafora na raskrsnici na ulazu u grad, koji i nijesu u funkciji već nekoliko godina, Ulcinj sprema izgradnju turbo kružne raskrsnice, prve takvog tipa u državi.

To je “Vijestima” potvrdio sekretar za investicije u Opštini Ulcinj Minir Karamanaga.

Kazao je da je u toku revizija glavnog projekta.

“Nakon toga, stičemo uslove za raspisivanje tendera za najpovoljnijeg ponuđača”, kazao je Karamanaga.

Karamanaga
Karamanagafoto: Samir Adrović

Vrijednost radova po predmjeru i predračunu, naveo je, iznosi 678.052,71 eura a ostaje da se vidi da li će oni biti finansirani iz opštinskog budžeta ili eventualno kao jedan od kapitalnih projekata Vlade.

“Mi smo Vladi već dostavili zahtjev da projekat uvrsti u kapitalne investicije. U svakom slučaju, ukoliko se stvore uslovi za raspisivanje tendera tokom ove godine, sredstva moramo preedvidjeti budžetom, odnopsno rebalansom”, kazao je Karamanaga.

U glavnom projektu, čija je revizija u toku, stoji da je turbo kružna raskrsnica kanalizirana dvotračno ili trotračno kružna raskrsnica sa spiralnim tokom kružnog kolosjeka.

“Na koji se priključuju tri ili četiri priključne saobraćajnice, a vozne trake su međusobno odvojene uzdignutim razdjelnim elementima (delineatorima) koji sprečavaju promjenu vozne trake (preplitanje prometnih tokova) u kružnom toku”, piše, pored ostalog, u opisu kružnog toka u glavnom projektu. Navodi se da je prednost te kružne raskrsnice u odnosu na klasičnu višetračnu, smanjen broj konfliktnih tačaka na izlazima i preplitanje unutar kružnog toka, pa je takav tip turbo kružne raskrsnice znatno sigurniji.

“Turbo kružna raskrsnica ima više poluprečnika, a oni su izabrani tako da se ivične linije priključuju jedna na drugu. Standardno turbo kružno raskrižje ima samo 14 konfliktnih točaka- 6 ulijevanja, 4 križanja na ulazima i 4 izlijevanja”, piše u projektu.

Kao ograničenja u okviru bliže mikro lokacije planirane raskrsnice navode se izgrađeni objekti uz magistralni put koji nemaju svoj saobraćajni priključak, već direktno izlaze na magistralu kao i nedostatak katastra podzemnih hidrotehničkih instalacija.

“Ciljevi koji se žele postići izgradnjom predmetnog tipa raskrsnice prije svega, su bezbjednost i funkcionalnost, manji broj konfliktnih tačaka ukrštanja, veću propusnu moć, obezbjeđivanje pristupa servisnom saobraćajnicom parcelama koje ga do sada nijesu imale, neophodnu komunikaciju pješačkog saobraćaja sa lijeve i desne strane magistrale...”, ističe se u projektu.

Bonus video: