Studentima pomažu oko e-upisa

UCG podstiče digitalne servise i korišćenje elektronske lične karte

2826 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada tehničkih fakulteta UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Zgrada tehničkih fakulteta UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Studentima koji se ne snalaze sa procedurom elektronskog potpisivanja ugovora o studiranju, takvu podršku pružiće referenti na matičnim fakultetima. Univerzitet Crne Gore (UCG) krajem septembra uputio je organizacionim jedinicama dopis da studentima, od 4. do 11. oktobra budu referenti za podršku.

“Referenti za studentska pitanja, uz pomoć lica za informatičku podršku, omogućiće studentima da digitalno zaključe ugovor o studiranju, i sa njima prođu kroz sve potrebne korake”, saopštili su juče sa UCG.

Na fakultetima će, kako se navodi u saopštenju, biti obezbijeđen najmanje jedan računar sa instaliranim svim programima za aktivaciju lične karte i za elektronsko potpisivanje ugovora, uz korišćenje čitača elektronske lične karte (eLK).

Studenti postupak mogu da prođu i samostalno, ali i da ugovor potpišu lično, dolaskom u studentsku službu odabranog fakulteta ili akademije. Sa UCG, međutim, ohrabruju ih da koriste digitalni način potpisivanja.

Sa izdavanjem eLK Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počelo je u ljeto 2020. godine. Kada građanin preuzme eLK, uz novu ličnu ispravu dobija i sigurnosnu kovertu. Koverta sadrži uputstvo za korišćenje, inicijalnu šifru i jedinstvene kodove. Kodovi su ujedno i pristupni podaci za aktivaciju sertifikata na eLK (digitalni identitet i digitalni potpis), zbog čega je i sadržaj dobijene koverte neophodno sačuvati.

Za aktivaciju eLK neophodni su čitač koji se povezuje na kompjuter (ako računar nema ugrađen takav uređaj) i softver koji se može preuzeti sa vebsajta MUP-a (www.gov.me/mup/elk).

Lična karta aktivirana je ako je već prijavljena kod Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) kao zdravstvena knjižica.

Čitač se dalje može koristiti svaki put kad korisnik želi da dokaže identitet u onlajn prostoru ili da digitalno potpiše dokumenta gdje se to traži.

Ugovor o studiranju, nakon aktivacije eLK, student potpisuje putem platforme “Elektronski upis” (upisi.edu.me), putem koje su prethodno podnijeli prijavu za upis.a UCG juče su kazali da je do sada ugovor o studiranju potpisalo oko 30 odsto novoupisanih studenata.

Elektronsko potpisivanje ugovora, navode sa UCG, dio je šireg projekta digitalizacije servisa, koji ima za cilj da unaprijedi kvalitet i efikasnost studiranja.

Bonus video: