Udruženje asistenata u nastavi najavilo protest, nezadovoljni odnosom Ministarstva prosvjete i uslovima rada

"Radno vrijeme koje podrazumijeva 8-9 časova dnevno u direktnom radu sa djecom bez mogućnosti korišćenja pauze, nas čini premorenim, iscrpljenim i nefunkcionalnim osobama i za posao i za porodicu. Asistent mora biti dostupan poslodavcu od 7 sati ujutru do 20 sati uveče pa koliko god puta je potrebno da dođe i vrati se, sve dok ne ispuni osmočasovno radno vrijeme"

13985 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje asistenata u nastavi najavilo je protest ispred Ministarstva prosvjete u subotu, 7. oktobra u 11 sati.

U njihovom saopštenju za javnost se navodi da će nakon više sastanaka i pregovora sa Ministarstvom prosvjete, koje, kako tvrde, apsolutno nije imalo sluha za probleme sa kojima su suočeni, morati protestom da izrazi nezadovoljstvo neizdrživim uslovima rada.

"Stanje među zaposlenima je alarmantno u smislu obolijevanja od raznih bolesti izazvanih prekomjernim opterećenjem, stresom, zloupotrebom položaja asistenata od strane velikog broja poslodavaca, radom u više smjena u neprilagođenim prostorijama djeci sa smetnjama u razvoju. Radno vrijeme koje podrazumijeva 8-9 časova dnevno u direktnom radu sa djecom bez mogućnosti korišćenja pauze, nas čini premorenim, iscrpljenim i nefunkcionalnim osobama i za posao i za porodicu. Asistent mora biti dostupan poslodavcu od 7 sati ujutru do 20 sati uveče pa koliko god puta je potrebno da dođe i vrati se, sve dok ne ispuni osmočasovno radno vrijeme", navodi se u saopštenju Udruženje asistenata u nastavi.

Navode da je među asistentima u nastavi oko 70 odsto visokoškolaca čije se obrazovanje ne vrednuje niti se zarade obračunavaju po tom koeficijentu.

"To je samo jedna od mnogo nepravdi koje trpimo ali ono što je prioritet, je radno vrijeme i mizerne zarade koje su u odnosu na težinu posla ponižavajuće. Zahtijevamo da se oformi komisija koja će procijeniti da li je moguće da osoba provede devet časova u neuslovnom prostoru za rad sa djecom sa POP, a da to ne utiče na psihičko, fizičko i mentalno zdravlje asistenta u nastavi. Mi samo želimo da nas neko čuje i pokaže razumijevanje kako za nas, tako i za djecu sa POP i njihove roditelje".

Udruženje asistenata u nastavi tvrdi da ih do sad niko od nadležnih nije na pravi način ni saslušao ni uključio se u rešavanje ogromnog problema.

"Pozivamo sva bliska Udruženja, roditelje djece sa POP, Uniju sindikata, Prosvjetnu zajednicu, nevladine organizacije, medije i sve one koji razumiju situaciju u kojoj se nalazimo, da nas podrže na protestu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: