Klarić: Značajan napredak Skupštine Crne Gore u stvaranju ekološki održivog radnog okruženja

Generalni sekretari parlamenata analizirali su izazove sa kojima se parlamenti suočavaju prilikom primjene principa održivosti

1313 pregleda 1 komentar(a)
Klarić na onlajn sastanku Asocijacije generalnih sekretara parlamenata, Foto: Skupština Crne Gore
Klarić na onlajn sastanku Asocijacije generalnih sekretara parlamenata, Foto: Skupština Crne Gore

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić učestvovao je na onlajn sastanku Asocijacije generalnih sekretara parlamenata (ASGP), čija je glavna tema bila ublažavanje klimatskih promjena i postizanje ekološke održivosti u parlamentima, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Skup strane Interparlamentarne unije i ASGP je, kako je rečeno, okupio generalne sekretare parlamenata članica Asocijacije kako bi razmotrili ključne aspekte uloge parlamentarnih administracija u oblasti održivosti.

"Sastanak je bio posvećen promociji, institucionalizaciji i primjeni ekološki održivih praksi u parlamentima širom svijeta. U tom kontekstu, predstavljeni su primjeri dobre prakse iz parlamenata članica ASGP", navodi se u saopštenju.

Dodaje se kako je Klarić, tokom sastanka, istakao značajan napredak Skupštine Crne Gore u stvaranju ekološki održivog radnog okruženja za poslanike i parlamentarnu službu.

"Posebno je naglasio da je kompletna rekonstrukcija zgrade parlamenta sprovedena u skladu sa visokim ekološkim standardima, sa posebnim fokusom na energetsku efikasnost i održivost, uz ostvarivanje značajnih ušteda. Dodatno, Klarić je informisao kolege o planovima u cilju dalje modernizacije zakonodavnog rada, uključujući prije svega digitalizaciju zakonodavnog procesa, poboljšanje transparentnosti i olakšavanje pristupa informacijama", rečeno je iz Skupštine Crne Gore.

U diskusiji koja je uslijedila, generalni sekretari su, kako se navodi, analizirali izazove sa kojima se parlamenti suočavaju prilikom primjene principa održivosti i razmotrili brojne perspektive i prilike koje se pružaju u ovom procesu.

"Sastanak je pružio priliku i za predstavljanje kampanje Interparlamentarne unije pod nazivom „Moj parlament, moja planeta", koja ima za cilj da podstakne parlamente da promovišu ekološke prakse kao odgovor na klimatsku krizu, uz podršku primjeni Pariskog sporazuma. U okviru kampanje, IPU je identifikovala 10 ključnih akcija koje parlamenti i poslanici mogu da preduzmu kako bi podstakli održivost u svojim parlamentarnim aktivnostima. Ove akcije obuhvataju tri glavne kategorije: institucionalizacija zelenih inicijativa unutar parlamenta, promovisanje ekoloških praksi u radu parlamenta i razvijanje i podsticanje kulture održivih promjena", piše u saopštenju.

Bonus video: