Biznis preko leđa djece: Kupe udžbenike od klinaca pa ih preprodaju

Akcija "Pokloni, zamijeni ili prodaj korišteni udžbenik“ koju tradicionalno organizuje Opštinski odbor Sindikata prosvjete PG, počela je ovog ponedjeljka
9 komentar(a)
Polovni udžbenici, Foto: Arhiva "Vijesti"
Polovni udžbenici, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.08.2017. 13:57h

Sve veći broj pojedinaca od akcije polovnih udžbenika pokušava da zaradi i pravi biznis od preprodaje knjiga, zapažaju iz podgoričkog odbora Sindikata prosvjete.

Akcija "Pokloni, zamijeni ili prodaj korišteni udžbenik“ koju tradicionalno organizuje Opštinski odbor Sindikata prosvjete PG, počela je ovog ponedjeljka, a predsjednik odbora Slobodan Savović kaže da su utisci, sa početka akcije, pomiješani.

On ističe da je cilj organizovanje akcije promovisanje solidarnosti među djecom, uz mogućnost da roditelji kupe knjige po nižim cijenama. Iz lokalnog Sindikata prosvjete smatraju da brojni akciju gledaju kao priliku da se zaradi novac.

„Od djece kupuju udžbenike, a zatim ih preprodaju na drugim mjestima. To ne odobravamo i apelujemo na njih da to ne rade“, poručio je Savović. Naglašava da je potrebno pustiti djecu da se druže, prodaju udžbenike, kupe knjige za narednu školsku godinu, a možda i nešto zarade.

Želju da steknu profit zahvaljujući akciji Savović ne primjećuje samo kod pojedinaca, već i kod privatnika.

"Broj štandova se smanjio na račun privatnika. Oni akciju koriste da dođu do više kupaca i ekstraprofita, što je razumljivo“, kazao je Savović.

Stoga su organizatori akcije podnijeli zahtjev Tržnom centru „Delta city“ da im se obezbijedi veći broj štandova.

"Na djeci svako pokušava da zaradi, a Sindikat je nemoćan da to spriječi. Naše je da pokrećemo akcije i pomažemo, što ćemo nastaviti da činimo“, dodao je Savović.

Ipak, i pored navedenog, Savović je rekao da su djeca zadovoljna dosadašnjom prodajom, te da je akcija postigla cilj i trajaće do kraja mjeseca. Želja Sindikata je da se u narednom periodu akcija podigne na viši nivo za šta bi im bila potrebna pomoć lokalne samouprave.

Bonus video: