Tim crnogorskih robotičara na Olimpijadi robotike u Singapuru

"Olimpijada je okupila 191 zemlju iz cijelog svijeta, i zaista je za svaku pohvalu da se i crnogorska zastava zaviorila na jednom ovakvom prestižnom takmičenju", kazala je mentorka tima robotičara iz Crne Gore

4353 pregleda 121 reakcija 5 komentar(a)
Tim robotičara iz Crne Gore na Olimpijadi u Singapuru, Foto: Montenegrobotics
Tim robotičara iz Crne Gore na Olimpijadi u Singapuru, Foto: Montenegrobotics

Tim robotičara iz Crne Gore učestvuje na Olimpijadi "First global challenge" u robotici, koja se ove godine održava u Singapuru.

Kako javljaju iz organizacije Montenegrobotics mladi tim crnogorskih predstavnika čine Bojana Moračanin, Miloš Milićević, Lazar Milićević, Matija Popović i David Labović pod mentorstvom Nine Drakulić i Biljane Krivokapić.

"Olimpijada je okupila 191 zemlju iz cijelog svijeta, i zaista je za svaku pohvalu da se i crnogorska zastava zaviorila na jednom ovakvom prestižnom takmičenju. Ovo je sedma godina zaredom u kojoj mladi ljudi uspješno predstavljaju Crnu Goru", kazala je Drakulić.

Olimpijada robotike
foto: Montenegrobotics

Ovogodišnja tema takmičenja je "Hydrogen Horizons", tj. popularizacija tehnologije koja se zasniva na upotrebi vodonika i obnovljivih izvora energije.

"Energetske tehnologije temeljene na vodoniku omogućuju poboljšane metode prenosa i skladištenja energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Format takmičenja je igra koja izaziva učesnike da iskoriste svoju kreativnost i vještine rješavanja problema kako bi dizajnirali i napravili vještog robota od standardnog kompleta djelova", dodaje mentorka crnogorskog tima robotičara.

Objašnjava i kako igra "Hydrogen Horizons" funkcioniše.

"Igra predstavlja izazov za mijenjanje saveza tri nacionalna tima kako bi zajedno radili na izgradnji mreža obnovljive energije, pokazujući zajednički napor potreban za razvoj održive energije. Timovi moraju upravljati svojim robotima u simuliranoj igri kako bi proizveli vodonik i koristili ga za skladištenje, transport i pretvaranje energije".

"First global challenge" je neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u posvećena inspirisanju mladih iz svih nacija da se osnaže u nauci, tehnologiji i inovacijama.

"Ova četiri dana biće posvećena međunarodnom partnerstvu, saradnji i proslavi uz takmičenje u robotici u stilu Olimpijskih igara", kazala je Drakulić.

Bonus video: