Šetnja "oslobođenom" tvrđavom i novi vidici

Direktor NVO "Pro futuro" uvjeren je da vrijeme radi za tvrđavu i da dolaze bolji dani, kao i da posao čišćenja ne smije biti sizifovski jer Bedem to ne zaslužuje

4736 pregleda 45 reakcija 2 komentar(a)
Bedem, Foto: Svetlana Mandić
Bedem, Foto: Svetlana Mandić

„Konačno je kamen prodisao na Bedemu“, kazao je direktor NVO „Pro futuro“, Petar Šundić dok je ponosno pokazivao šetne staze oko tvrđave koje su oslobodili od korova tokom četrnaestodnevne volonterske akcije.

I s razlogom je bio ponosan, jer kamen na Bedemu, kako reče, zaista konačno diše. Tročlana ekipa, pored njega tu su i Milan Bajalica i Mićo Stanković, pokazala je da ukoliko ima volje može da uradi mnogo. Bedem je zablistao u novom ruku i može da otpočne svoju priču za sve one koji žele da čuju. Koliko bi tek instiucije i mehanizacija mogli da urede, kada su tri vrijedna volontera uspjela da od rastinja, korova i trnja, oslobode brojne šetne staže i prostorije koje su bile nepristupačne i nevidljive. Čak je i pogled na Nikšić jasniji i ljepši.

Šundić
Šundićfoto: Svetlana Mandić

„Uspjeli smo da drevnom Onogoštu udahnemo novi duh i energiju. Željeli smo da ogolimo tvrđavu i da je pokažemo onakvom kakva ona jeste, da je oslobodimo od rastinja i trnja i mislim da smo u tome u potpunosti uspjeli“, kazao je Petar dok je novinarske ekipe poveo u obilazak tvrđave.

Petar ističe da su tokom 14 dana građani i djeca znali da dođu i da ih ponude sendvičima, kafom, sokom, a dva dana su im u poslu pomagali i zaposleni u opštinskom Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj i u gradskom Zelenilu.

„Nikšićani u poslednje vrijeme i nijesu baš okrenuti tvrđavi. Toko četrnaestodnevnog trajanja ove volonterske akcije na dnevnoj osnovi je prolazilo i do 200-300 stranaca ,što govori o tome koliko je ova tvrđava značajna u turističkom smislu. Organizovana su i dva javna časa na Bedemu za oko 250 učenika i učenica OŠ ’Branko Božović’ iz Podgorice. Govorim o jednoj obnavljajućoj energiji zahvaljujući kojoj se dobila jedna nova svjetlost i vizura tvrđave“, ističe Šundić.

Volonterske akcije su sproveli u okiru projekta povodom obilježavanja Dana evropske baštine 2023, a šetnjom su željeli da predstave rezultate rada, ali i obilježe Svjetski dan dostojanstvenog rada. I da objasne da zbog čega su akcije čišćenja trajale baš 14 dana.

„Simbolično – 14 dana za 14 godina Bedem festa, čime smo htjeli da pokažemo odgovornost za prostor koji smo promovisali i valorizovali i to baš na Svjetski dan dostojanstvenog rada, jer volonterski rad i rad za opšte dobro je nešto najdostojanstvenije što može da bude za ljubav prema svom gradu“.

Uvjeren je da vrijeme radi za tvrđavu i da dolaze bolji dani, kao i da posao čišćenja ne smije biti sizifovski jer Bedem to ne zaslužuje.

„Hajde da konačno okrenemo npovi list kada je riječ o ovom prostoru.

Nemojmo da dozvolimo da ova tvrđava bude ugušena i zarasla u rastinju i trnju. Mi smo obezbijedili fizičku pristupačnost tvrđavi, ali, ne možemo sami. Na kraju krajeva nijesmo ni nadležni za to. Ne može to sam Petar Šundić ili nevladina organizacija, ali možemo zajedno, udruženim snagama naći rješenja. Uvjeren sam da će ovo biti dobar vjetar u leđa. Prije nekoliko dana su mi sa određene adrese upućene ozbiljne kritike na račun ovog rada i postavilo se pitanje ko sam ja da sve ovo radim i da sam ’pobrkao lončiće’. Nemamo mi nikakvih ambicija prema ovom prostoru. Mi samo želimo da Bedemu vratimo stari sjaj i da ne budemo doživljeni kao nekakav višak na ovom prostoru ili konkurencija“, poručio je direktor NVO „Pro futuro“.

Vjeruje da će nadležne institucije nastaviti posao koji su oni započeli, a oni su tu da pomognu. Volje, snage i ideja im ne fali. Fali im samo zajedničko djelovanje svih subjekata, jer Bedem i Nikšić to zaslužuju.

„Pozivam sve relevantne institucije i ustanove, građane, medije, da malo promijenimo odnos prema tvrđavi i budemo prepoznati kao grad kulturne baštine, grad tvrđave, jer je sa ovog mjesta Nikšić, velelepnošću tvrđave, pokazao da je u istorijskom kontekstu bio veliki grad, što on i jeste. Mi ćemo nastaviti da promovišemo Bedem, a zahvaljujući

našem 14. godišnjem radu u kontinuitetu o tvrđavi se daleko zna. Elektroprivreda je gigantska kompanija koja se hvali višemilionskim prihodima godišnjem. Nadam se da će i ona pomoći i da ćemo tvrđavu osvijetliti. Izašli smo iz srednjeg vijeka. U drugim evropskim državama imamo virtuelni doživljaj tvrđava, a mi ovu našu moramo da oslobađamo od korova“.

Šetačkom turom obilježen je završetak Dana evropske baštine, ali ne i Šundićevom brigom o Bedemu. Namjeravaju da formiraju Društvo prijatelja i poštovalaca Bedema, a u planu su i druge akcije.

Za potpun doživljaj boravka na Bedemu potrudio se mladi talentovani violinista Ivan Burić, a nakon šetnje sve učesnike je sačekalo posluženje.

„Tvrđava treba da postane sabirni centar, zaštićena, osvijetljena, očuvana, da se postepeno obnavljaju pojedini lokaliteti unutar nje, a paralelno sa tim da svi zajedno i udruženo radimo na iznalaženju najboljeg i održivog rješenje za njenu funkcionalnost, valorizaciju, za sadržaje, programe koji će biti magnet za privlačenje posjetilaca. Na taj način, otvorićemo prostor za nova radna mjesta, toliko potrebna mladim ljudima”, poručio je Šundić.

Zahvalio se na podršci Ministarstvu kulture I medija, opštini Nikšić i lokalnoj Turističkoj organizaciji.

Bonus video: