Milatović komanduje što Savjet za odbranu i bezbjednost odluči

Pravni ekspert nezvanično za "Vijesti" kaže da predsjednik Crne Gore nije vrhovni komandant, već da samo sprovodi odluke kolektivnog organa - Savjeta

31326 pregleda 36 reakcija 35 komentar(a)
Milatović govori na centralnoj proslavi, Foto: Jelena Kočanović
Milatović govori na centralnoj proslavi, Foto: Jelena Kočanović

Na centralnoj proslavi Dana Vojske Crne Gore (VCG), predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obratio se danas prisutnima "kao vrhovni komandant" Vojske, iako oružanim snagama komanduje Savjet za odbranu i bezbjednost.

Upitani zašto predsjednik koristi termin vrhovni komandant kada je po Ustavu predsjednik Savjeta odbrane koji kolektivno donosi odluke, iz Službe za informisanje Predsjednika odgovoreno je:

"Članom 95. st. 1. tač. 2. Ustava Crne Gore propisano je da Predsjednik komanduje Vojskom Crne Gore na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost".

Ustavom je, međutim, predviđeno i da "Savjet za odbranu i bezbjednost donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore", te da je predsjednik Crne Gore i predsjednik Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Članovi Vrhovnog savjeta su pored predsjednika države i predsjednici Vlade i Skupštine.

Pravni ekspert nezvanično za "Vijesti" kaže da predsjednik Crne Gore nije vrhovni komandant, već da samo sprovodi odluke kolektivnog organa - Savjeta.

"On nema pravo da samostalno komanduje Vojskom u miru i ratu, odlučuje o upotrebi Vojske, kao ni da samostalno postavlja, unaprjeđuje i razrješava oficire VCG, osim u početni čin, ne može samostalno proglasiti mobilizaciju, kao što je to slučaj sa ustavnim i zakonskim nadležnostima predsjednika Srbije. Sve to u Crnoj Gori radi Savjet za odbranu i bezbjednost", pojasnio je on.

Bonus video: