Budva: Dobra plata i smještaj, a niko neće u čistače

Interesovanja za posao u “Čistoći” Komunalnog preduzeća Budve gotovo da nema, niko i pored dobrih finansijskih uslova neće da čisti ulice i javne površine, najveći problem su ljetnji mjeseci

23118 pregleda 26 reakcija 27 komentar(a)
Kontejneri se ljeti prazne i do 12 puta dnevno, Foto: Vuk Lajović
Kontejneri se ljeti prazne i do 12 puta dnevno, Foto: Vuk Lajović

Iako je plata iznad prosječne, a smještaj obezbijeđen, interesovanja za posao u radnoj jedinici “Čistoća” Komunalnog preduzeća Budve gotovo da nema.

Praktično, niko i pored dobrih finansijskih uslova neće da čisti ulice i javne površine u metropoli turizma.

Deficit te vrste radnika je godinama unazad, a Komunalno preduzeće čiji radnici rade u tri smjene tokom ljetnjih mjeseci, suočava se sa velikim izazovima održavanja čistoće u gradu, kada u Budvi bude više od sto hiljada ljudi.

Portparolka budvanskog Komunalnog preduzeća Aleksandra Rajković kazala je “Vijestima” da u radnoj jedinici “Čistoća” tog opštinskog preduzeća uvijek ima prostora za još zaposlenih.

Aleksandra Rajković
Aleksandra Rajkovićfoto: Vuk Lajović

“Radna snaga u toj radnoj jedinici je u deficitu iz objektivnih razloga, zbog osjetljive prirode posla, kao i zbog činjenice da je u pitanju radna snaga koja je generalno deficitarna na tržištu rada. U našoj RJ “Čistoća” veliku većinu radne snage čine pripadnici RAE populacije”, naglasila je Rajković.

Ona je navela da “dodatno otežavanje kod njihovog zapošljavanja čini njihov neriješen pravni status u Crnoj Gori, zbog čega se vode kao stranci”.

“Trpe konsekvence, jer nemaju mogućnost zapošljavanja na neodređeno vrijeme. Iz tih razloga je izuzetno teško naći sezonsku radnu snagu uopšte, kada govorimo o dugoj proceduri njihovog zapošljavanja, a pogotovo pronaći baš odgovarajući broj koji bi uspio da odgovori na sve potrebe opštine koja je zasigurno najposjećenija opština u ljetnjim mjesecima”, kazala je Rajković.

Prema njenim riječima, u krugu mehanizacije koje to preduzeće ima u bečićkom naselju Vještica imaju obezbijeđen smještaj za zaposlene samce.

“Zaposleni to i koriste. Zarade zaposlenih u ovoj radnoj jedinici su veće od zakonskog minimuma, od zarade zaposlenih na istim djelatnostima u većini drugih opština, kao i od zarade koja bi odgovarala njihovoj stručnoj spremi, uzimajući u obzir obim i težinu posla, kao i uslove u kojima rade, prvenstveno mislimo na vremenske uslove”, kazala je Rajković.

Upitana koliko je ukupno otpada tokom sezone prevezeno iz Budve na deponiju Možura, Rajković je kazala da je količina miješanog komunalnog otpada koji je u ključnim mjesecima za sezonu prikupljen sa teritorije opštine Budva iznosila oko 10.000 tona.

“Svakodnevno je ova vrsta otpada transportovana na sanitarnu deponiju Možura sa 10 do 11 velikih kamiona i dva ili tri pres kontejnera”, istakla je ona.

Zamoljena da prokomentariše to što su ljetos nerijetko gosti Budve bacali otpad svuda, po zelenim površinama, plažama, što je dodatno otežavalo posao radnicima “Čistoće”, Rajković navodi da je ove sezone najveći problem bio nepoštovanje komunalnog reda i odsustvo komunalne kulture.

“Saobraćajne gužve, odnosno kolapsi u turističkoj sezoni sami po sebi otežavaju puno stvari pa tako i odvoženje komunalnog otpada. Ulice su uzane, velika je posjećenost grada, velike su gužve i kada govorimo o pješacima i kada govorimo o automobilima. Kontejnerske stanice se prazne čak dva puta dnevno na seoskim, odnosno ruralnim područjima, sedam do osam puta u gradu, a na najzahtjevnijim lokacijama i do 12 puta, odnosno na svakih sat i po vremena. Najveći problem ipak predstavljaju nepoštovanje komunalnog reda i odsustvo komunalne kulture”, naglasila je Rajković.

Ističe da su nesavjesni pojedinci odlagali otpad kako na neadekvatan način, tako i na mjestima koja nisu predviđena za to.

“Otpad smo zaticali u kanalima, ulazima i prolazima zgrada, na prvoj javnoj površini na kojoj nemamo kontejnersku stanicu, a koja im se učini pogodna za to. Uprkos zabrani koja je donesena Odlukom o komunalnom redu, a koja zabranjuje odlaganje kabastog otpada na kontejnerskim stanicama do 1. oktobra, odnosno sve dok traje turistička sezona, sugrađani su ovu vrstu otpada odlagali svuda po gradu. Više puta smo isticali putem raznih vidova oglašavanja da ukoliko neko ima potrebu za odlaganjem kabastog materijala iskoristi besplatnu uslugu odvožnje kabastog otpada po pozivu, ali nažalost nismo naišli na razumijevanje sugrađana. Takođe, veliki problem su nam predstavljali nepropisno parkirani automobili koji blokiraju kontejnerske stanice, te time onemogućavaju pražnjenje kontejnera i njihovo ponovno stavljanje u upotrebu”, kazala je Rajković.

Bonus video: