DRI: Ove državne institucije nisu dovoljno pripremljene za realizaciju ciljeva održivog razvoja

"Pripremljenost institucija se posmatrala u kontekstu uspostavljenog zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira, kao i sistema praćenja i izvještavanja o napretku realizacije ciljeva održivog razvoja", piše u saopštenju DRI

7501 pregleda 0 komentar(a)
DRI, Foto: DRI
DRI, Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) je nakon sprovedenog postupka revizije uspjeha ocijenila da ocijenila da institucije u Crnoj Gori nijesu u dovoljnoj mjeri pripremljene za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Programa održivog razvoja do 2030. godine, te se njihova pripremljenost ocjenjuje kao djelimično uspješna.

Iz DRI je saopšteno da je Kolegijum u sastavu: dr Branislav Radulović (Rukovodilac Kolegijuma) i dr Milan Dabović (član Kolegijuma), na sjednici Kolegijuma DRI od 6. oktobra 2023. godine usvojio Konačni izvještaj o reviziji uspjeha "Pripremljenost institucija Crne Gore za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Programa održivog razvoja do 2030. godine".

"Subjekti revizije bili su Nacionalni savjet za održivi razvoj, Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, Uprava za statistiku i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Revizija je obuhvatila aktivnosti nadležnih institucija Crne Gore nakon potpisivanja UN Agende 2030 godine zaključno sa krajem aprila 2023. godine", ističe se u saopštenju DRI.

Iz te institucije su dodali da je Agenda za održivi razvoj do 2030. godine, globalni okvir koji je usvojen od strane Ujedinjenih nacija 2015. godine kako bi se promovisao održivi razvoj širom svijeta.

"Agenda 2030 sastoji se od 17 ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals - SDGs) koji su postavljeni kao smjernice za postizanje održivosti u različitim sektorima i područjima do 2030. godine. Donošenjem Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030 godine-NSOR (2016. godine) Crna Gora je u potpunosti prihvatila i u nacionalni sistem ugradila zahtjeve UN utvrđene Agendom 2030", piše u saopštenju,

Navodi se da je DRI sprovela reviziju pripremljenosti institucija za realizaciju ciljeva održivog razvoja.

"Pripremljenost institucija se posmatrala u kontekstu uspostavljenog zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira, kao i sistema praćenja i izvještavanja o napretku realizacije ciljeva održivog razvoja", piše u saopštenju.

DRI je ocijenila da u cilju uspješnije realizacije ciljeva održivog razvoja treba preduzeti aktivnosti na daljem unapređenju zakonskog i strateškog okvira kao i jačanju kapaciteta nadležnih institucija.

"Posebno je važno razvijati kapacitete Uprave za statistiku, u cilju utvrđivanja jasnih linija za praćenje ciljeva održivog razvoja i ostvarivanja uloge predviđene NSOR 2030. Za ostvarivanje napretka u realizaciji ciljeva održivog razvoja potrebno je intezivirati aktivnosti na usklađivanju sektorskih strategija i pratećih planova i programa sa NSOR 2030, na način koji će obezbijediti da se precizno definišu obaveze i odgovornosti svih subjekata uključenih u sprovođenje NSOR 2030", kazali su iz DRI.

Poručili su i da subjekti koji su uključeni u sprovođenje NSOR 2030 nijesu obezbijedili dovoljno kvalitetnih podataka na osnovu kojih se može mjeriti napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i donositi odluke u cilju postizanja održivog razvoja.

"Uspostavljanjem platforme (krajem 2022. g.) za praćenje indikatora održivog razvoja (www.sdgmontenegro.me) ostvaren je napredak u ovoj oblasti, ali je u narednom periodu potrebno preduzeti aktivnosti na uspostavljanju sistema koji će obezbijediti prikupljanje, razmjenu, usklađivanje, kontrolu i potvrđivanje podataka i za rezultat imati praćenje što većeg broja indikatora COR-a. Na osnovu sprovedene revizije, a u cilju postizanja većeg nivoa pripremljenosti institucija Crne Gore za realizaciju COR-a, vrhovna državna revizija (DRI) dala je subjektima revizije četrnaest preporuka", kazali su iz DRI.

Subjekti revizije, kako se dodaje u saopštenju, u skladu sa čl. 15 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji treba da, do 22.12.2023. godine, dostave DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 6.10.2024. godine Izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama

"U skladu sa Protokolom o saradnji Skupštine Crne Gore i DRI, Konačan izvještaj DRI dostavljen je Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore. Konačni izvještaj o reviziji uspjeha "Pripremljenost institucija Crne Gore za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Programa održivog razvoja do 2030. godine" je dostupan na zvaničnoj internet stranici DRI", zaključuje se u saopštenju DRI.

Bonus video: