Istorijski uspjeh crnogorskih robotičara: Treće mjesto na Olimpijadi u Singapuru

"Naši mladi robotičari su kreirali poseban sistem potpuno drugačiji od ostatka svijeta i ovim pokazali da naši mladi razmišljaju i rade “out of the box”", rekla je mentorka tima Nina Drakulić

27512 pregleda 1260 reakcija 22 komentar(a)
Robotičari iz Crne Gore osvojili bronzanu medalju u Singapuru, Foto: Montenegro Robotics
Robotičari iz Crne Gore osvojili bronzanu medalju u Singapuru, Foto: Montenegro Robotics

Tim robotičara iz Crne Gore na Olimpijadi "First global challenge" u robotici, osvojio je treće mjesto u konkurenciji 191 zemlje, na takmičenju koje se ove godine održava u Singapuru, kazala je "Vijestima" Nina Drakulić jedan od mentora našeg tima.

Mladi tim crnogorskih predstavnika čine Bojana Moračanin, Miloš Milićević, Lazar Milićević, Matija Popović i David Labović pod mentorstvom Nine Drakulić i Biljane Krivokapić.

"Izuzetno ozbiljna konkurencija. Prilika da se takmičimo sa zemljama poput Kine, Kazahstana, Amerike koje godinama ulažu ogromna sredstva u mlade motivišući ih da upravo njihovo polje zanimanja bude STEM ne bi li na taj način doprinijeli u konačnom razvoju svog društva", kazala je Drakulićeva.

Bronzana medalja za crnogorske robotičare u Singapuru
Bronzana medalja za crnogorske robotičare u Singapurufoto: Montenegro Robotics

Prema njenim riječima, osvojiti treće mjesto u takvoj konkurenciji je više nego čast i privilegija.

"...Za nas mlade entuzijaste, koji svu svoju energiju i ljubav posvećuju stvaranju uslova da i Crna Gora pokaže svoj potencijal. Nagrada zbog koje smo prvenstveno pošli i kojoj smo najviše vremena posvetili jeste tehničko rješenje robota za koje su naši mladi robotičari kreirali poseban sistem, potpuno drugačiji od ostatka svijeta i ovim pokazali da naši mladi razmišljaju i rade “out of the box”, kako bi rekli u svijetu, a na nama odraslima je da to iskoristimo na najbolji mogući način", naglasila je Drakulićeva.

Momenat kad su prozvali tim Crne Gore za najbolje tehničko rješenje našeg robota, kaže ona, bilo je ostvarenje sna.

Bronzana medalja za crnogorske robotičare u Singapuru
Bronzana medalja za crnogorske robotičare u Singapurufoto: Montenegro Robotics

"A nakon toga je i uslijedila i nagrada trećeg mjesta u ukupnom plasmanu".

Olimpijada je okupila veliki broj zemalja iz cijelog svijeta.

"Zaista je za svaku pohvalu da se i crnogorska zastava zavijorila na jednom ovakvom prestižnom takmičenju. Ovo je sedma godina zaredom u kojoj mladi ljudi uspješno predstavljaju Crnu Goru", kazala je mentorka tima robotičara iz Crne Gore, iz organizacije Montenegrobotics.

Ovogodišnja tema takmičenja je bila "Hydrogen Horizons", tj. popularizacija tehnologije koja se zasniva na upotrebi vodonika i obnovljivih izvora energije.

"Energetske tehnologije temeljene na vodoniku omogućuju poboljšane metode prenosa i skladištenja energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Format takmičenja je igra koja izaziva učesnike da iskoriste svoju kreativnost i vještine rješavanja problema kako bi dizajnirali i napravili vještog robota od standardnog kompleta djelova", dodaje mentorka crnogorskog tima robotičara.

Objašnjava i kako igra "Hydrogen Horizons" funkcioniše.

"Igra je predstavljala izazov za mijenjanje saveza tri nacionalna tima kako bi zajedno radili na izgradnji mreža obnovljive energije, pokazujući zajednički napor potreban za razvoj održive energije. Timovi su morali upravljati svojim robotima u simuliranoj igri kako bi proizveli vodonik i koristili ga za skladištenje, transport i pretvaranje energije".

Detalj iz Singapura
Detalj iz Singapurafoto: Montenegro Robotics

"First global challenge" je neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD posvećena inspirisanju mladih iz svih nacija da se osnaže u nauci, tehnologiji i inovacijama.

"Prethodna četiri dana su bila posvećena međunarodnom partnerstvu, saradnji i proslavi uz takmičenje u robotici u stilu Olimpijskih igara", kazala je ranije Drakulić.

Bonus video: