Ključevi 28 kuća izgrađenih u okviru RSP uručeni porodicama iz više opština

Ministrar Admir Adrović je kazao da je Crna Gora pokazala solidarnost, brigu i posvećenost prema onima koji su bili primorani da napuste svoje domove zbog ratnih sukoba u regionu tokom devedesetih godina

2034 pregleda 1 komentar(a)
Sa događaja, Foto: MRSS
Sa događaja, Foto: MRSS

Ključevi 28 kuća izgrađenih u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) uručeni su danas porodicama iz više opština u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS).

Kuće su izgrađene u Nikšiću, Beranama, Danilovgradu, Pljevljima, Podgorici, Petnjici, Herceg Novom, Tivtu, Plavu i Baru.

Ključeve su svečano uručili ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Rikardo Seri, ambasador Turske Bariš Kalkavan, šef političkog odjeljenja u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Skot Pariš i službenik UNHCR-a za odnose sa vladama Saša Čađenović.

Svečano uručeni ključevi za 28 porodica u Crnoj Gori u okviru RSP
foto: MRSS

Adrović je kazao da je Crna Gora pokazala solidarnost, brigu i posvećenost prema onima koji su bili primorani da napuste svoje domove zbog ratnih sukoba u regionu tokom devedesetih godina.

On je naveo da je do danas preko 12 hiljada izbjeglica sa prostora bivše Jugoslavije dobilo status stranca sa stalnim boravkom, što predstavlja uslov za uspješnu i sveobuhvatnu integraciju u crnogorsko društvo.

“Postali su dio našeg društva, sa njima dijelimo sve prednosti i obaveze koje nudi naša zemlja u cilju izgradnje što uspješnijeg društva. Da je tako, pokazuje i povod današnjeg okupljanja, kazao je Adrović.

On je rekao da su, osnaženi podrškom međunarodnih partnera i država donatora, vlade četiri partnerske države, odlučile da saniraju posljedice ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Svečano uručeni ključevi za 28 porodica u Crnoj Gori u okviru RSP
foto: MRSS

Kako je rekao, pored ovog potprojekta, zahvaljujući RSP, obezbijeđena su trajna i održiva stambena rješenja za preko hiljadu porodica u Crnoj Gori, ali i u regionu.

Seri je kazao da je EU ponosna što je najveći donator RSP.

On je istakao da je RSP višegodišnja zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

“Osnovana 2012. godine, ova inicijativa privodi se kraju ove godine, a do tada će osigurati domove za približno 11,3 hiljade najugroženijih porodica u regionu (izbjeglice i raseljena lica), čime su dramatično poboljšani uslovi života za blizu 36 hiljada osoba”, kazao je Seri.

On se zahvalio svim donatorima i partnerima, kao i podršci koje su pružile opštine u kojima su kuće izgrađene.

Iz MRSS su kazali da je cilj RSP da doprinese rješavanju produžene krize raseljavanja najugroženijih izbjeglica i raseljenih osoba sa teritorija bivše Jugoslavije nakon sukoba koji su trajali od 1991. do 1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Program je sastavni dio „Sarajevskog procesa za izbjeglice i raseljena lica“, koji je pokrenut 2005. godine na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o povratku izbjeglica.

Bonus video: