Za Njujork spremni, za ciljeve UN-a i ne baš

Objavljena revizija uspjeha o pripremljenosti institucija za realizaciju ciljeva iz Programa održivog razvoja do 2030.

5827 pregleda 0 komentar(a)
Milatović i Abazović na otvaranju generalne debate 78. zasjedanja Generalne skupštine UN, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Milatović i Abazović na otvaranju generalne debate 78. zasjedanja Generalne skupštine UN, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Institucije u Crnoj Gori nisu u dovoljnoj mjeri pripremljene za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Programa održivog razvoja do 2030. godine, pa se njihova pripremljenost ocjenjuje kao djelimično uspješna.

To se, pored ostalog, navodi u Izvještaju o reviziji uspjeha koju je juče objavila Državna revizorska institucija (DRI).

Konačni izvještaj o reviziji uspjeha “Pripremljenost institucija Crne Gore za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Programa održivog razvoja do 2030. godine” usvojen je na sjednici 6. oktobra kolegijuma DRI, kojeg su činili rukovodilac dr Branislav Radulović i član dr Milan Dabović.

Revizijom su obuhvaćeni Nacionalni savjet za održivi razvoj, Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, Uprava za statistiku i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a revizija je obuhvatila aktivnosti nadležnih institucija nakon potpisivanja UN Agende 2030. godine, zaključno sa krajem aprila 2023.

Agenda za održivi razvoj do 2030. globalni je okvir koji su UN usvojile 2015. godine, kako bi se promovisao održivi razvoj širom svijeta. Sastoji se od 17 ciljeva održivog razvoja koji su postavljeni kao smjernice za postizanje održivosti u različitim sektorima i područjima do 2030. godine.

Crna Gora je 2016. donijela Nacionalnu strategiju održivog razvoja (NSOR) do 2030. i time, navode iz DRI, u potpunosti prihvatila i u nacionalni sistem ugradila zahtjeve UN utvrđene Agendom.

“Procjena ukupnog učinka svake zemlje na ispunjavanju 17 globalnih ciljeva održivog razvoja vrši se na osnovu Indeksa SDG. Prema rezultatima za 2022, Crna Gora je bila na 86. poziciji i bila je najslabije rangirana evropska država. Aktivnosti nadležnih organa (prije svega Kancelarije za održivi razvoj uz podršku UNDP i UN) koje su preduzete tokom 2022. i 2023. godine, na polju brže implementacije ciljeva održivog razvoja, uticale su da se Crna Gora, prema SDG izvještaju za 2023. godinu, pomjerila za 19 mjesta unaprijed i trenutno zauzima 67 mjesto”, navode iz DRI.

Dodaje se da je revizijom ocijenjeno da u cilju uspješnije realizacije ciljeva održivog razvoja treba preduzeti aktivnosti na daljem unapređenju zakonskog i strateškog okvira kao i jačanju kapaciteta nadležnih institucija.

“Posebno je važno razvijati kapacitete Uprave za statistiku, u cilju utvrđivanja jasnih linija za praćenje ciljeva održivog razvoja i ostvarivanja uloge predviđene NSOR 2030. Za ostvarivanje napretka u realizaciji ciljeva održivog razvoja potrebno je intenzivirati aktivnosti na usklađivanju sektorskih strategija i pratećih planova i programa sa NSOR 2030, na način koji će obezbijediti da se precizno definišu obaveze i odgovornosti svih subjekata uključenih u sprovođenje NSOR 2030”, dodaje se u dokumentu.

U reviziji uspjeha piše i da subjekti koji su uključeni u sprovođenje NSOR 2030 nisu obezbijedili dovoljno kvalitetnih podataka na osnovu kojih se može mjeriti napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i donositi odluke u cilju postizanja održivog razvoja.

“Uspostavljanjem platforme (krajem 2022) za praćenje indikatora održivog razvoja (www.sdgmontenegro.me) ostvaren je napredak u ovoj oblasti, ali je u narednom periodu potrebno preduzeti aktivnosti na uspostavljanju sistema koji će obezbijediti prikupljanje, razmjenu, usklađivanje, kontrolu i potvrđivanje podataka i za rezultat imati praćenje što većeg broja indikatora ciljeva održivog razvoja”, piše u reviziji.

DRI je subjektima revizije dala 14 preporuka. Prema Zakonu o DRI, oni treba da do 22. decembra dostave DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 06. oktobra 2024. godine Izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Konačan izvještaj DRI dostavljen je Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore.

Na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku iz Crne Gore učestvovale su delegacije predsjednika Jakova Milatovića i premijera Dritana Abazovića. Konferencija o održivom razvoju održana je 18. i 19. septembra, kada su zemlje raspravljale o tome kako postići ciljeve održivog razvoja UN-a.

Bonus video: