Najviše prigovora na neobjektivnost RTCG

Ombudsman Javnog servisa primio pet prigovora od juna do septembra, dva se odnose na izvještavanje u vezi sa nezakonitim izborom generalnog direktora

26750 pregleda 4 komentar(a)
Pod “konstantnom lupom javnosti”: RTCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Pod “konstantnom lupom javnosti”: RTCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Tačnost, objektivnost, kredibilitet, kao i uravnoteženost izvještavanja najčešće su kršeni profesionalni standardi u Radio televiziji Crne Gore (RTCG), na koje su u periodu od juna do septembra ove godine ukazivali pojedinci i civilni sektor.

To se navodi u izvještaju ombudsmanke RTCG Danijele Popović.

Prema izvještaju, dva prigovora odnosila su se na izvještavanje RTCG u vezi sa presudom o nezakonitom imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora. Oba prigovora, koje su dostavili Media centar i Akcija za ljudska prava (HRA), usvojena su.

Raonić
Raonićfoto: Boris Pejović

Media centar uputio je prigovor na Dnevnik 2, koji je emitovan 30. maja ove godine, zbog neobjavljivanja informacije o pravosnažnoj presudi Višeg suda povodom nezakonitog imenovanja generalnog direktora RTCG.

“Uvom slučaju nije ispoštovan član 4 - kredibilitet, Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG, jer su novinari i urednici odgovorni ne samo za ono što objave, već i za ono što prećute, a od interesa je za javnost”, navodi se u izvještaju.

Ombudsmanka konstatuje da razumije da uredništvo nije moglo objaviti precizne informacije o presudi Višeg suda, koja je u Pravnu službu dostavljena tek sjutradan, ali da su svi elektronski mediji tog dana objavili informaciju.

“Javni servis je pod konstantnom lupom javnosti, uredništvo je bilo u obavezi da na početku Dnevnika 2 informiše gledaoce da presuda, koja je tokom dana bila vijest na ostalim medijima, još nije zvanično upućena RTCG, i na taj način otkloni sumnju u sopstveni kredibilitet”, piše u izvještaju.

Drugi prigovor uputila je HRA zbog neobjavljivanja informacije o protestu 18 nevladinih organizacija zbog reizbora Raonića, u Dnevniku 2 emitovanom 6. juna.

Stav uredništva je bio da se vijest ne emituje jer je “u tom momentu bilo mnogo više značajnijih informacija od ove”. Da je ta procjena ispravna, kako su naveli, pokazuje podatak da je u Crnoj Gori registrovano 5.163 NVO, ali i “da bi se napravio presedan ako bi usvojili preporuku da se mora objaviti svako saopštenje koje grupe NVO pišu”.

“Saglasna sam da je stvar uredničke slobode i procjene da odredi što će se i na koji način emitovati u informativnim emisijama, što je svakako u skladu sa Pravilnikom o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG. Ipak, saopštenja koja se tiču rada RTCG, a koje potpisuje određeni broj nevladinih organizacija treba pažljivo razmatrati, pri čemu broj potpisnika saopštenja ne bi trebalo da bude važniji od sadržaja teksta”, piše u izvještaju ombudsmanke Popović.

Ombudsmanka je djelimično prihvatila i prigovor predsjednika Komisije za praćenje istraga o napadima na novinara Mihaila Jovovića koji je odgovarao na pitanja u vezi sa “sve češćim” preuzimanjem uloge sudija i tužilaca od strane medija i da li ima takve primjere.

“Međutim, u emitovanom prilogu se ne pominje Komisija, već sam predstavljen samo kao programski direktor “Vijesti” što jesam, ali me u tom svojstvu novinarka nije ništa pitala”, naveo je Jovović u prigovoru.

Ombudsmanka je konstatovala da su prekršeni članovi Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima u elektronskim medijima koji se odnose na tačnost, objektivnost, kredibilitet, uravnoteženost izvještavanja, kao i članovi Etičkog kodeksa novinara koji se odnose na tačnost informacije i postupanje sa izvorima.

U izvještaju se navodi da je na adresu ombudsmana prigovor uputio i Vladislav Dajković zbog objave Nebojše Šofranca na Fejsbuku.

“Nakon što je gospodinu Dajkoviću saopšteno da su nadležnosti ombudsmana definisane pravilnikom, pa samim tim, zaštitnik prava gledalaca ne može reagovati na stavove iznesene putem društvenih mreža, posebno sa privatnih profila, a po ovom pitanju se već oglasio menadžment RTCG-a, gospodin Dajković je nastavio komunikaciju na nimalo prijatan način, o čemu sam obavijestila predsjednika Savjeta”, navela je Popovićea.

Ona je, međutim, istakla da, iako je novinar Šofranac iznio lični stav na svom profilu, što mu dozvoljava Ustav Crne Gore, novinari i ostali zaposleni u RTCG-u ne bi trebalo da objavama na društvenim mrežama narušavaju sopstveni, niti ugled Javnog servisa.

Ombudsmanka RTCG je u izvještaju dostavljenom Savjetu Javnog servisa napomenula i da već duže nema povratne informacije od uredništva portala. Navela je da su gledaoci, slušaoci i korisnici uputili u drugom kvartalu pet prigovora na adresu ombudsmana, od kojih je za četiri formiran zapisnik, a za jedan objavljeno reagovanje potpisnika prigovora u prvoj narednoj informativnoj emisiji.

Savjet RTCG, koji je razmatrao izvještaj ombudsmanke na posljednjoj redovnoj sjednici, podnio je inicijativu prema menadžmentu da se formira komisija koja će se baviti izradom etičkog kodeksa te medijske kuće, kako bi ta ustanova mogla da sprovodi postupke ako se posumnja na narušavanje ugleda Javnog servisa.

Ombudsmanka Popović poručuje i da bi novinari i urednici trebalo da razumiju da je ombudsman njihov saradnik u cilju primjenjivanja regulatornih normi koje su u obavezi da poštuju, a samim tim da čuvaju ugled RTCG, budući da se prigovori najčešće upućuju zbog kršenja profesionalnih standarda - kredibiliteta i objektivnosti.

Bonus video: