Monstat odgovorio Srpskom nacionalnom savjetu: Jednak broj upitnika i na latinici i na ćirilici

“Tokom terenskog rada svaki popisivač imaće podjednak broj latiničnih i ćiriličnih upitnika na raspolaganju,” saopštili su iz Monstata

9976 pregleda 3 komentar(a)
Monstat, Foto: Luka Zeković
Monstat, Foto: Luka Zeković

Uprava za statistiku Monstat javnom nabavkom planirala je štampanje popisnog materijala na način da Upitnici budu štampani na latiničnom i ćiriličnom pismu, saopšteno je u odgovoru Monstata upućenom Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore.

"Srpski nacionalni savjet Crne Gore se povodom predstojećeg Popisa stanovništva obratio zahtjevom direktoru i pomoćnici direktora, Miroslavu Pejoviću i Snežani Remiković, Uprave za statistiku (MONSTAT) u kojem zahtijevaju ustavom garantovana prava, ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma na predstojećem Popisu", navodi se u sapštenju.

Iz Savjeta su se ranije obratili sa zahtjevom da u pripremi sprovođena Popisa stanovništva, koji bi se trebao održati od 1. do 15. novembra 2023. godine, obavezno uzme u obzir ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i s tim u vezi obezbijedite popisnice na ćiriličnom pismu.

Na odgovor se, kako su kazali, nije dugo čekalo.

“Shodno Vašem zahtjevu da u pripremi sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, uzmemo u obzir ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, obavještavamo Vas da je Uprava za statistiku, shodno Metodologiji popisa, javnom nabavkom planirala štampanje popisnog materijala na način da Upitnik za lice (Upitnik P-1) Upitnik za stan i domaćinstvo (Upitnik P-2) budu štampani na latiničnom i ćiriličnom pismu”, navodi se u o odgovoru Uprave koji potpisuje direktor Miroslav Pejović.

Iz Uprave za statistiku su naveli da je štampanje popisnog materijala dobila štamparija koja je posao dobila putem javne nabavke.

“Tokom terenskog rada svaki popisivač imaće podjednak broj latiničnih i ćiriličnih upitnika na raspolaganju,” saopštili su iz Monstata.

Bonus video: