Crnogorski državljani koji su ostali u Izraelu: Nije lako gledati jezive scene, miriše na treći svjetski rat

U pojedinim gradovima Izraela nema sirena za uzbunu, iako putem medija stižu upozorenja da su moguće restrikcije struje i vode i da građani obezbijede hranu, vodu, prvu pomoć, baterijske lampe

42731 pregleda 29 reakcija 13 komentar(a)
Milatović, Foto: Privatna arhiva
Milatović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski državljani koji su ostali u Izraelu tvrde da panike u pojedinim gradovima nema, iako nije lako gledati jezive scene i boraviti u zemlji u kojoj sve miriše na treći svjetski rat.

Neki od njih ipak planiraju povratak u Crnu Goru, dok mediji i zvaničnici upozoravaju da narednih dana može doći do restrikcije struje i vode i da svi treba da budu spremni na boravak u skloništima.

“Nalazim se u južnom dijelu Izraela, u gradu Eilatu koji se nalazi na tromeđi sa Jordanom, Egiptom i Saudijskom Arabijom. Ako izuzmemo pritisak za povratak od porodice, rodbine i prijatelja koji prate situaciju medijski, mogu reći da sam dobro. U ovom dijelu države stanje je mirno”, kaže za “Vijesti” Aleksandar Milatović.

On kaže da je u tom gradu mirno i da tokom tri dana, kako je proglašeno ratno stanje, nema sirena za uzbunu. Navodi i da su izraelske vlasti zabranile ulazak radne snage iz Jordana, pa se “stanovništvo i zbog toga osjeća sigurnije”.

“Određeni broj kolega je odlučio da napusti zemlju ne prepuštajući ništa riziku. Jedan od razloga zašto nema panike je i to što ovdje ni u jednom trenutku nije bilo sirena za uzbunu. Što se tiče mog povratka kući, isključivo zavisi od mojih i porodičnih planova na koje ova situacija nije mogla da utiče. Nadam se da ću za božićne praznike biti kući”, rekao je Milatović.

On je pohvalio crnogorsku Vladu koja je evakuisala svoje građane iz Izraela, ali i državljane drugih zemalja.

I u centralnoj regiji, u gradu Petah Tikva, nije bilo sirena za uzbunu. Crnogorski državljanin, čiji je identitet poznat “Vijestima”, kaže da se u središtu Izraela saobraćaj odvija nesmetano, dok u marketima ima dovoljno hrane, iako se na nekim fotografijama vide ispražnjeni rafovi…

“Zvanični kanali mole građane da budu spremni za trodnevni boravak u skloništima i da obezbijede hranu, vodu, prvu pomoć, baterijske lampe, radio… Mnogo informacija stiže do nas. Psihički nije lako nimalo... Sve ovo miriše na jedan veliki rat, ako se smijem usuditi da kažem treći svjetski rat”, priča sagovornik “Vijesti”.

Ratno stanje u Izraelu proglašeno je u subotu veče. Hamas je ispalio više hiljada raketa ka južnim i centralnim djelovima Izraela, a potom je vojska te države napala Gazu. U međusobnim sukobima poginulo je do juče popodne skoro 2.000 osoba.

Bezbjedan povratak 50 državljana

Evakuacionim letom u toku prethodne noći u Crnu Goru je iz Tel Aviva doputovao 101 putnik, među kojima je bilo 50 državljana Crne Gore i 51 državljanin osam zemalja - Albanije, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije i Švedske.

Putnike je na podgoričkom aerodromu sačekao državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić.

Pedeset državljana u utorak rano doputovalo iz Izraela
Pedeset državljana u utorak rano doputovalo iz Izraelafoto: Mediabiro

Ulcinjanka Sabina Rizvić juče ujutru je avionom Air Montenegra stigla u Crnu Goru iz grada Netanja, koji se nalazi na pola sata vožnje od Tel Aviva.

“Šta god se dešavalo u Tel Avivu čuli smo u našem gradu, pratili smo napade... Nismo spavali tri noći. Nisam mogla da izdržim više, non-stop sam ulazila na internet i provjeravala informacije. Bilo je psihički nepodnošljivo”, rekla je Rizvić za Boje jutra Televizije Vijesti.

Na internetu je, kaže, nailazila na uznemirujuće snimke. Rizvić je sa emotivnim partnerom juče napustila stan u kojem su živjeli, ne uzevši lične stvari jer nijesu imali vremena da se spakuju.

“Samo smo izašli, na neki način i nespremni, da bismo stigli do aerodroma prije nego padne mrak, jer su tokom noći napadi jači”, priča Rizvić.

Ona je pohvalila postupanje Konzulata Crne Gore sa kojim su odmah stupili u kontakt i koji im je pomogao u organizaciji.

“Sve informacije smo dobijali od Ksenije (Burić Kapustin), koja je uvijek odgovarala na naše pozive”, rekla je Rizvić.

Ostali putuju iz Jordana

Šestoro crnogorskih državljana, koji iz bezbjednosnih razloga nisu mogli doputovati do Tel Aviva na let, juče ujutro je oko 10 časova prešlo granicu sa Jordanom.

Oni su se nalazili u gradu Eliat, na jugu Izraela.

To je, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), realizovano shodno diplomatskoj intervenciji u saradnji sa počasnim konzulima Crne Gore u Izraelu, Nimrodom Rinotom i Jordanu Nauri Ibrahimom.

“Po prelasku granice u Jordanu ih je sačekao počasni konzul Nauri, koji je organizovao transfer do najbližeg aerodroma u gradu Akaba, odakle će se, bez bezbjednosnog rizika, komercijalnim letovima uputiti ka Crnoj Gori”, saopšteno je juče iz MVP.

Bonus video: