Pljevlja: 18. oktobra počinje podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na dodatni dječiji dodatak

Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu, koji se preuzima u prostorijama Doma vojske ili sa zvaničnog sajta Opštine Pljevlja

3604 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na dodatni dječiji dodatak, koji će isplaćivati lokalna uprava u Pljevljima svoj djeci sa područja opštine počeće 18. oktobra.

Kako je saopšteno iz Opštine, zahtjevi za finansijsku podršku porodicama sa djecom, kakav je zvaničan naziv, mogu se predati radnim danima od 11 do 14 časova u prostorijama nekadašnjeg Doma vojske u Pljevljima.

Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu, koji se preuzima u prostorijama Doma vojske ili sa zvaničnog sajta Opštine Pljevlja.

Odlukom koja reguliše isplatu pomoći “teku od prvog dana narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva”.

Djeci do 18 godina starosti Opština će isplaćivati mjesečno 30 eura, a djeci čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, dodatka za njegu i pomoć, lične invalidnine, isplaćivaće se 50 eura.

Uslov za ostvarivanje prava na finansijsku podršku imaju porodice sa djecom koje imaju rijavljeno prebivalište na teritoriji opštine Pljevlja u periodu od najmanje godinu dana do dana podnošenja zahtjeva, da redovno pohađa osnovnu ili srednju školu.

Za djecu do šest godina starosti porodica može ostvariti pravo na finansijsku podršku nezavisno od toga da li dijete boravi u predškolskoj ustanovi.

Uz zahtjev za isplatu pomoći roditelji će morati da dostave uvjerenje o prebivalištu, izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o redovnom školovanju, dokaz o korišćenju prava na materijalno obezbjeđenje, dokaz o korišćenju prava na dodatak za njegu i pomoć, dokaz o korišćenju prava na ličnu invalidninu, rješenje o zasnivanju usvojenja, rješenje o hraniteljstvu i pravosnažnu odluku nadležnog suda o povjeravanju djeteta.

Iz Opštine su saopštili da je isplata svojevrsnog dječijeg dodatka jedna od mjera u cilju poboljšanja nataliteta u Pljevljima.

Prema podacima Centra za socijalni rad zaključno sa 31. julom u Pljevljima je bilo 3.418 djece do 18 godina starosti.

Korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice 252 dijete, dodatka za njegu i pomoć 41 dok je 43 djece korisnici lične invalidnine.

Mjesečno po ovom osnovu iz opštinskog budžeta djeci bi se isplaćivalo 119.340 eura, odnosno 1,43 miliona eura godišnje.

Bonus video: