DRI na Konferenciji EUROSAI o razvoju usluga u Cloud okruženju

Skup pod nazivom "Digitalni suverenitet u Cloud okruženju" otvorili su predsjednik Vrhovne revizorske institucije Poljske Marian Banaš i generalni revizor Estonije Janiar Holm

2755 pregleda 0 komentar(a)
Sa sesija koja je održana u Varšavi, Foto: Državna revizorska institucija
Sa sesija koja je održana u Varšavi, Foto: Državna revizorska institucija

Državna revizorska institucija Crne Gore kao članica EUROSAI radne grupe za informacione tehnologije (ITWG), učestvovala je na 16. sesiji koja je održana u Varšavi, od 10. do 11. oktobra, navodi se u saopštenju Državne revizorske institucije (DRI).

"Delegaciju je predvodio Senator Državne revizorske institucije Branislav Radulović, a činile su je još državna revizorka – rukovoditeljka Odjeljenja za reviziju informacionih sistema Biljana Bulatović i državna revizorka u Odjeljenju za reviziju informacionih sistema Ivana Čelebić", dodali su iz DRI.

Oni su naglasili da su skup pod nazivom "Digitalni suverenitet u Cloud okruženju" otvorili predsjednik Vrhovne revizorske institucije Poljske Marian Banaš i generalni revizor Estonije Janiar Holm.

"Presjedavajući EUROSAI ITWG. Senator DRI Branislav Radulović imao je sa njima, kao i sa većim brojem učesnika EUROSAI sastanka, bilateralne sastanke u cilju unapređenja planiranja IT revizija, razmjene iskustava u pogledu praćenja preporuka i dalje nadogradnje metodologije za vršenje revizije informacionih sistema", dodaje se u saopštenju.

Iz DRI su pojasnili da su se učesnicima prvog dana skupa obratili predstavnici vrhovnih revizorskih institucija: SAD, Njemačke, Holandije, Austrije, Katara, Azerbejdžana, Ukrajine i drugih država

"U ime DRI Crne Gore aktivno učešće u panel diskusijama i prezentacijama su imale Biljana Bulatović, državna revizorka – rukovoditeljka Odjeljenja za reviziju informacionih sistema i Ivana Čelebić, državna revizorka zadužena za IT reviziju", dodali su.

Iz DRI su istakli da je na skupu posebno apostrofiran značaj pronalaženja ravnoteže između digitalnog napretka i prava na posjedovanje kontrole nad podacima i procesima. Pored toga, kako kažu, održana je i panel diskusija sa fokusom na razmjenu mišljenja o razvoju usluga u Cloud okruženju.

"Drugog dana skupa su održani važni poslovni sastanci IT radne grupe i sumiran je dosadašnji rad Estonskog predsjedavanja IT radnom grupom. Predstavljene su vrlo važne aktivnosti koje se odnose na ažurirani Priručnik za reviziju informacionih sistema za vrhovne revizorske institucije, i dalji planovi vezani za priručnik, koje sprovodi INTOSAI radna grupa za IT reviziju (WGITA)", pojasnili su iz DRI.

Istakli su da je ova tema od posebnog značaja za DRI, jer se, kako kažu, revizije informacionih sistema vrše u skladu sa ovim priručnikom

"Podgrupe Kontrolni prostor za reviziju e-uprave (CUBE) i Centar za istraživanje i obuku su predstavile svoje aktivnosti i dalje planove za razvoj i unapređenje. Internacionalni segment je bio zastupljen kroz INTOSAI radnu grupu za uticaj nauke i tehnologije na reviziju (WGISTA), kao i predlog saradnje arapskih IT projekata sa EUROSAI IT radnom grupom", zaključili su.

Bonus video: