Adžić sa predstavnicima biznis asocijacije ACEBA o mogućnostima saradnje

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator rada Ministarstva odbrane sastao sa predstavnicima kompanija Oskosh Defense, Northrop Grumman i S2 Global

2404 pregleda 0 komentar(a)
Adžić na sastanku sa predstavnicima ACEBA, Foto: Ministarstvo odbrane
Adžić na sastanku sa predstavnicima ACEBA, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator rada Ministarstva odbrane, Filip Adžić, sastao se danas sa predstavnicima Američko - centralnoevropske biznis asocijacije (ACEBA) sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da se Adžić sastao sa predstavnicima kompanija Oskosh Defense, Northrop Grumman i S2 Global.

Iz Ministarstva su rekli da sa kompanijom Oshkosh već imaju uspostavljenu saradnju od 2019. godine, kroz kupovinu 65 lakooklopnih patrolnih vozila - JLTV.

“Značaj uspostavljene saradnje i realizovane kupovine lakooklopnih vozila doprinose unapređenju sposobnosti pješadijskih jedinica VCG”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će tako dvije deklarisane pješadijske čete biti u potpunosti opremljene vozilima posljednje generacije.

“Na ovaj način VCG dostiže neophodnu interoperabilnost i unapređuje mogućnosti za učešće u obukama, vježbama i misijama sa savezničkim i partnerskim zemljama”, rekli su iz Ministarstva odbrane.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo odbrane

Kako su kazali, sastanak je bio prilika za sagledavanje proizvodnih programa dvije kompanije, Oskosh Defense i Northrop Grumman, razmatranje postojećih projekata i intenziviranje saradnje kroz moguće nove projekte u pogledu modernizacije crnogorskog odbrambenog sistema.

Iz Ministarstva su naveli da je sastanak sa predstavnicima kompanije S2 Global bio prilika za direktnu komunikaciju i sagledavanje moguće saradnje, imajući u vidu da ta kompanija pruža visokosofisticirane modele za skeniranje i inspekciju, uz brz protok roba i osoba.

“Rješenja koja nudi kompanija omogućavaju efikasan skrining i napredne sposobnosti u borbi protiv krijumčarenja nedozvoljenih roba, ali i bolju kontrolu i realizaciju naplate prihoda”, rekli su iz Ministarstva.

Kako su kazali, uspostavljena komunikacija sa predstavnicima te kompanije predstavlja početni korak ka mogućoj saradnji, nakon sagledavanja potreba i mogućnosti nabavke proizvoda, kao i obezbjeđivanja usluga kompanije.

“U cilju unapređenja sistema integrisanog upravljanja granicom, kapaciteta i efikasnosti Uprave poreza i carina i bezbjednosti vojnih objekata na teritoriji Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici istaknutih američkih kompanija, Northrop Grumman, Oshkosh Defense, Visa, Pfizer, Palo Alto Networks, S2 Global, Philip Morris International, kao članice ACEBA asocijacije, borave prvi put u Crnoj Gori.

Bonus video: