SZO organizovala "Karavan zdravlja i vakcinacije": Povećati obuhvat MMR vakcinacijom

Slogan karavana je "Štitimo one koje volimo"

1719 pregleda 0 komentar(a)
"Karavan zdravlja i vakcinacije", Foto: Svjetska zdravstvena organizacija
"Karavan zdravlja i vakcinacije", Foto: Svjetska zdravstvena organizacija

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) organizovala je „Karavan zdravlja i vakcinacije“ u mjesnoj zajednici Ostros.

Kako je saopšteno iz te organizacije "Karavan zdravlja i vakcinacije" je održan uz finansijsku podršku Evropske unije, u saradnji sa Domom zdravlja (DZ) Bar, lokalnim vlastima, uz angažman Instituta za javno zdravlje, a pod patronatom Ministarstva zdravlja.

"Slogan karavana je "Štitimo one koje volimo". Svrha održavanja karavana je promocija značaja imunizacije sa fokusom na benefite koje nosi MMR vakcinacija. Tokom trajanja karavana DZ Bar obezbijedio je i dovoljne količine MMR vakcina kako bi se sprovelo administriranje vakcina i na licu mjesta. DZ Bar obebijedio je pedijatrijski tim u sastavu dr Emina Šabović i g-đa Selma Madžurić, medicinska sestra, koji je pružao korisne savjete i objašnjenja tokom interakcije sa građanima", piše u sopštenju SZO.

Iz te zdravstvene organizacije su kazali da je prema podacima Instituta za javno zdravlje, uprkos manjim pozitivnim pomacima, obuhvat MMR vakcinacijom u Crnoj Gori i dalje na "zabrinjavajuće niskom nivou", te dodali da je Bar jedna od opština koja bilježi gotovo najniže stope MMR vakcinacije.

Karavan zdravlja i vakcinacije, SZO
foto: Svjetska zdravstvena organizacija

"Tokom obilaska Ostrosa u razgovoru sa mještanima i roditeljima dr sci med Mina Brajović, šefica SZO kancelarije u CG, istakla je „podizanje nivoa obuhvata MMR vakcinacijom mora da bude kolektivna odgovornost i obaveza čitavog društva. Ona je istakla da usluge promocije zdravlja i zdravstveni preventivni servisi moraju biti jednako dostupni svakom djetetu i svakom građaninu. Nijedno dijete ne smije da bude zaboravljeno. Nijedno dijete nije bezbjedno, dok svako dijete nije bezbjedno i dok ne bude ostvaren zadovoljavajući nivo kolektivnog imuniteta. To je, uostalom, po njenim riječima, i jedna od ključnih lekcija naučenih tokom COVID 19 pandemije. Podsjećajući da je vakcinacija štiti zdravlje i čuva živote, pozvala je sve građane da podrže vakcinaciju i da zajedno štitimo one koje volimo", navodi se u saopštenju SZO.

Tokom trajanja karavana, Ganimeta Hodža, izabrani ljekar u ambulanti Ostros istakla je da se tokom svoje gotovo 3 decenije duge karijere i rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, po prvi put susrijeće se sa ovako niskim stepenom MMR vakcinacije protiv vrlo ozbiljnog, a nerijetko i smrtonosnog oboljenja kao što su male boginje.

Karavan zdravlja i vakcinacije, SZO
foto: Svjetska zdravstvena organizacija

Prema njenim riječima, MMR vakcina se već decenijama primjenjuje u svijetu i u Crnoj Gori i "svjedoci smo da je jedna od najviše provjeravanih vakcina ikada"

Ona je dodala da nema razloga da roditelji odlažu vakcinaciju, jer su, kako kaže, vakcine bezbjedne i čuvaju zdravlje naših mališana.

Uputila je i apel svim roditeljima da iskoriste prvu slobodnu priliku i vakcinišu svoju djecu, ukoliko to već nisu učinili.

Koordinator Karavana ispred DZ Bar Ljilja Jovićević je ukazala na „neophodnost obezbjeđivanja jednako dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite građanima bez obzira na mjesto njihovog življenja“

Dodala je „povećanje obuhvata MMR vakcinacijom pretpostavlja proaktivan odnos zdravstvenog sistema u odnosu na program imunizacije.

Apelujući na prisutne građane i roditelje, podsjetila je da je DZ Bar uložio napor i uspostavio aranžman kako bi omogućio proces administriranja MMR vakcina i tokom vikenda.

Dodala je da "roditelji mogu zakazati vakcinaciju i on line putem korišćenjem linka.

Zahvalila se za kontinuiranu podršku SZO i EU u realizaciji jednog od najvećih strateških prioriteta u sektoru zdravstva, a to je "uspješna implementacija programa MMR vakcinacije i povećanje obuhvata".

"Građani su iskazali veliko interesovanje za ovaj vid interkakcije i komunikacije između roditelja i kompetentnih zdravstvenih radnika u samoj zajednici. Gđa Emina Demirović, majka sedmogodišnjeg dječaka Amina, koji su porijeklom iz Ostrosa, ali žive i rade u Njemačkoj istakla je „ ja sam svog sina uredno i blagovremeno vakcinisala. U Njemačkoj nije moguće upisati dijete u vrtić i obezbijediti pohađanje škole bez potvrde o urednom vakcinalnom statusu. Mi smo donijeli odluku na osnovu onoga što kaže nauka, a nauka je jasna – vakcine su bezbjedne. Koristim priliku da pozovem sve roditelje da budu odgovorni i da vakcinišu svoju djecu, ukoliko to već nisu učinili", kazali su iz SZO.

Mještanin Ostrosa Naser Perašević, otac uredno vakcinisane devetogodišnje djevojčice Rejane istakao je da se „nijednog trenutka" nisu kolebali.

Karavan zdravlja i vakcinacije, SZO
foto: Svjetska zdravstvena organizacija

"Slušali smo savjete ljekara koji brinu o našem zdravlju i zdravlju naše djece. Vakcinacija je put zdravog i bezbrižnog djetinjstva", zaključio je Perašević.

Bonus video: